Lifestyle

Hoe je in 7 stappen leert om vaker ‘nee’ te zeggen

Een extra opdracht op je werk, koken voor je moeder, je broertje ophalen van het station, je vriendin helpen met huiswerk… We zijn gewend om overal ‘ja’ op te zeggen. We willen ons graag laten zien van onze beste kant, maar hierdoor gaan we vaak over onze grenzen heen. We moeten leren luisteren naar ons lichaam en niet altijd maar ‘ja’ antwoorden. Zó leer je vaker ‘nee’ te zeggen.

Natuurlijk moeten we allemaal weleens iets doen wat we minder leuk vinden, die dingen horen eenmaal bij het leven. Maar ziek worden omdat je weer eens ja hebt gezegd is niet nodig. Het is belangrijk aan jezelf te denken en goed voor jezelf te zorgen. Daar hoort bij dat je soms ‘nee’ moet verkopen. Dat betekent niet dat dit altijd makkelijk is.

Steeds meer jongeren krijgen vroeg in hun carrière een burn-out. De oorzaak: te hoge eisen stellen aan jezelf. We willen allemaal zo aardig mogelijk gevonden worden en het beste presteren, maar vergeten dat een dag bestaat uit 24 uur. Door prestatiedrang zeggen we het liefst overal ‘ja’ op terwijl ons lichaam vaak iets anders aangeeft.

Er zijn mensen die liever zien dat je overal ‘ja’ op zegt, maar je kan niet alles doen in het leven. Door altijd overal ‘ja’ op te zeggen doe je jezelf tekort. Je kan namelijk niet altijd optimaal presteren en alle ballen in je eentje hoog houden. Na verloop van tijd word je steeds kritischer op jezelf en moet je steeds meer. Op deze manier ben je sneller in staat om fouten te maken en blijf je in een negatieve spiraal waar je teveel van jezelf blijft eisen. Dit kan zelfs eindigen in een depressie. Daarom is het ontzettend belangrijk om vaker ‘nee’ te zeggen.

1. Let op hoe anderen ‘nee’ zeggen
‘Nee’ is geen raar woord, je hoort het overal. Waarom vinden we het dan zo vervelend om te zeggen? Let eens op hoe anderen dit zeggen wanneer ze ‘nee’ zeggen tegen jou. Vind jij het vervelend als iemand ‘nee’ tegen jou zegt? Waarschijnlijk niet en je hebt er misschien zelfs begrip voor. Je vindt iemand echt niet direct een stuk minder aardig, dus ze zullen jou ook echt niet minder aardig vinden als je een keer iets afwijst. Ook de toon kan belangrijk zijn. Hoe zegt de rest ‘nee’? Dit kan een leermoment zijn voor wanneer je zelf ‘nee’ gaat gebruiken.

2. Luister naar je lichaam
Wil je ergens ‘ja’ op antwoorden, luister dan eerst naar je lichaam. Merk je dat je spontaan buikpijn of hoofdpijn krijgt bij het idee dit weekend mee te gaan met je vriend? Wordt je lichaam al moe bij de gedachte om met je beste vriendin te gaan shoppen? Doe het dan niet. Wanneer je moe, angstig of gestrest wordt is het belangrijk even tijd te nemen voor jezelf. Natuurlijk moeten we allemaal wel eens iets doen wat we minder leuk vinden, maar sommige dingen zijn stress of angst niet waard.

3. Houd in je hoofd dat het niet persoonlijk is
Natuurlijk wil je niet iemand kwetsen door ‘nee’ te zeggen, dat weet de persoon in kwestie ook. Je vriendin snapt echt wel dat je geen tijd hebt om haar te helpen met haar huiswerk wanneer je zelf thuis nog een flinke berg huiswerk hebt liggen. Ze vindt je ook echt niet minder aardig hierdoor. ‘Nee’ zeggen doe je voor jezelf, niet voor anderen.

4. Gebruik vaker ‘nee’
Het kan lastig zijn om meteen ‘nee’ te zeggen wanneer je baas vraagt een grote opdracht aan te nemen. Begin dus met kleine dingen die je afwijst.

5. Geef niet direct antwoord
Het is helemaal niet nodig direct iemand af te wijzen en het is daarom ook niet gek als je even tijd nodig hebt om ergens over na te denken. Geef dit ook als antwoord als iemand iets aan je vraagt, hoe klein het misschien ook is. Je kan later altijd nog besluiten het wél te doen. Vraagt je vriendin bijvoorbeeld of je morgen langs komt voor een kopje koffie, geef dan aan dat je er later op terugkomt. Zo kun je even rustig in je agenda kijken of het wel uitkomt.

6. Verontschuldig je
Enkel ‘nee’ geven als antwoord kan hard overkomen en dat proberen we juist te voorkomen. Verwoord het liever zo: “Het spijt me, ik had graag meegeholpen met dit project maar ik ben bang dat dan de rest van mijn werk eronder gaat lijden.” Zeker weten dat jouw baas je begrijpt.

7. Verzin geen smoesje
Geen zin om bij je collega’s te eten? Verzin dan geen smoes, maar wees eerlijk. Zeg gewoon dat je die avond helaas niet kan. Ze gaan er echt niets achter zoeken.

Bron: Mind Body Green, The Muse, Tiny Buddha | Beeld: Pixabay