Health

Wil je weten: zo lang duurt het perfecte dutje

minuten-perfecte-powernap-duur

Heb jij het gevoel dat je 's nachts niet genoeg oplaad? Dan is het misschien een goed idee om dutjes in te plannen overdag! Zo kan je uitgerust verder met je dag en voel jij je weer als nieuw.

Powernap

Een klein dutje midden op de dag heeft veel voordelen voor je gezondheid, maar dan moet je dit wel goed plannen. We vallen allemaal wel eens in slaap op de bank en het moment dat je wakker wordt ben je bezweet en verward over welk jaar het nu eigenlijk is. Klinkt niet echt rustgevend. Maar een goed gepland dutje kan jou door de dag heen trekken en stress verminderen. Maar hoeveel minuten duurt de perfecte powernap nu eigenlijk? De meningen liggen ver uit elkaar, maar The National Sleep Foundation (NSF) heeft ons het verlossende antwoord gegeven.

Een powernap geeft je niet alleen een uitgerust gevoel, maar kan op de lange termijn ook nog andere gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Het versterkt je kortetermijngeheugen, stimuleert je atletische prestaties en het verbetert je cognitieve prestaties en je mood.

Lees ook:
Dít zijn de 5 grootste fabels over slaap die helemaal niet waar zijn

Perfecte duur

Nu weten we hoe goed het voor je is om regelmatig te dutten, maar hoelang mag je dan onder de dekens kruipen per dag? Volgens de onderzoekers van NSF duurt de perfecte powernap precies 20 minuten. Een dutje van vijf of tien minuten langer kan er al voor zorgen dat je in een diepe slaap terecht komt. Dit wil je juist vermijden, want wanneer je uit een diepe slaap ontwaakt, voel je je minder fit dan dat je zou denken.

Per persoon kan het wel verschillen, maar na een half uurtje kom je al te ver in je slaapcyclus. Wanneer je hierna abrupt wordt gewekt, kan jij je heel de dag rusteloos en verward voelen. Precies wat je niet wil. Zet een wekker om dit te voorkomen en na twintig minuten ben jij weer helemaal opgeladen om je dag af te maken. Zzz…

Beeld: instagram @collagevintage