Love

Overladen met liefde: hoe ga je om met love bombing?

Love-bombing-hier-mee-om

Heb je ooit iemand ontmoet die je meteen overdonderde met liefde, aandacht en cadeautjes? Het leek wel een sprookje, toch? Maar wacht even... wat als die persoon misschien niet helemaal oprecht is? Welkom in de wereld van love bombing! Geen zorgen, we leggen je precies uit wat love bombing is, hoe je het herkent en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is love bombing?

Love bombing is een vorm van emotionele manipulatie waarbij iemand je overlaadt met liefde, aandacht en cadeautjes in een korte periode. Het doel? Je snel aan hen binden en een gevoel van afhankelijkheid creëren. Vaak gebruikt door narcisten en manipulatieve personen, kan love bombing verwarrend en overweldigend zijn. Gelukkig heeft Girlscene een paar tips hoe je love bombing kan herkennen, en hoe je er mee om moet gaan.

Hoe herken je love bombing?

1. Overdreven snel

Misschien herken je het: je hebt net je eerste date gehad en BAM, je date wil meteen een serieuze relatie. We hebben het hier niet over “Ik vond het leuk je te ontmoeten” maar eerder “Ik heb nog nooit iemand zoals jij ontmoet” na slechts een paar dates. Woah! Je date lijkt te denken dat jullie al klaar zijn voor de bruiloft, terwijl jij nog steeds probeert te onthouden of hun favoriete kleur blauw of groen was. Die stortvloed aan liefde kan intens aanvoelen, maar to be honest, het kan ook een beetje te veel en te snel zijn.

2. Constante aandacht

Je hebt net één date gehad en je nieuwe vlam begint je voortdurend appjes te sturen. Natuurlijk is het gezellig om even online met iemand te kletsen, maar de hele tijd? En ook nog eens na één date? Dat voelt toch een beetje vreemd. Je date wil blijkbaar altijd bij je zijn, alsof jullie al jaren samen zijn. Eerst lijkt het attent en romantisch, maar al snel kan het verstikkend aanvoelen. Dit is typisch gedrag bij love bombing: ze willen je constant in hun greep houden met aandacht en berichten.

3. Te veel cadeautjes

Ze geven je voortdurend cadeaus, en niet zomaar kleine dingen, maar dure en grote geschenken zonder enige speciale reden. In het begin lijkt het een droom die uitkomt. Want, eerlijk is eerlijk wie houdt er nu niet van een onverwachte verrassing? Maar al snel kan het een beetje overweldigend aanvoelen. Is dit echt liefde of proberen ze je op een of andere manier te kopen?

4. Extreme complimenten

Natuurlijk zijn complimentjes geweldig! Wie houdt er niet van een beetje lof hier en daar? Maar bij love bombing gaan die complimentjes van lief en schattig naar compleet overdreven in no time. Alles aan jou is perfect volgens hen, en dat kan nogal verdacht aanvoelen.

Waarom gebeurt love bombing?

Love bombing gebeurt vaak omdat de manipulator je snel aan zich wil binden en controle over je wil krijgen. Nadat je verliefd bent geworden op hun charmante, liefdevolle gedrag, kunnen ze hun manipulatieve en soms zelfs schadelijke gedrag laten zien. Het is een manier om je kwetsbaar te maken en je in hun macht te houden.

Hoe ga je om met love bombing?

Het kan moeilijk zijn om love bombing te herkennen als je er middenin zit, maar hier zijn een paar tips om ermee om te gaan:

1. Neem je tijd

Hey girl, slow down! Hoe verleidelijk het ook lijkt om in een supersnelle romance te duiken, neem de tijd om de persoon echt te leren kennen voordat je grote beslissingen neemt. Echte liefde is geen sprint, het is een marathon, en een gezonde relatie bouwt zich op over tijd.

2. Luister naar je intuïtie

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Luister naar je gevoel en wees alert op, red flags. Voel je je ongemakkelijk bij de snelheid en intensiteit van de relatie? Vertrouw op je instinct.

3. Stel grenzen

Wees niet bang om je grenzen te stellen. Laat de ander duidelijk weten wat je wel en niet prettig vindt, en belangrijker nog, houd je eraan. Als iemand écht om je geeft, zullen ze niet alleen naar je luisteren, maar ook respect hebben voor jouw grenzen. Misschien houd je niet van te veel knuffels in het openbaar of ben je niet zo’n fan van nachtelijke telefoongesprekken. Dat is helemaal prima! Geef het aan en kijk hoe ze reageren. Respecteren ze jouw wensen en proberen ze je niet te veranderen? Dat zijn goede tekenen dat ze jou écht zien zoals je bent.

4. Praat erover

Je familie is er ook voor je, ready met advies en inzichten waar je zelf misschien niet aan hebt gedacht. Soms zitten we zo diep in onze eigen emoties dat we de rode vlaggen niet zien die anderen meteen opmerken. Ze kunnen je helpen om de situatie van een afstand te bekijken en je helpen beslissen wat de volgende stap moet zijn.

5. Neem afstand

Als je merkt dat het gedrag van de ander je een beetje in de war, brengt, is het oké om wat afstand te nemen. Soms heb je gewoon wat ruimte nodig om na te denken en te beoordelen wat je echt voelt. Het geeft je de kans om de situatie van een afstand te bekijken en te zien of alles echt zo rooskleurig is als het lijkt.

6. Vertrouw op daden, niet alleen woorden

Mooie woorden zijn fantastisch, maar acties spreken luider dan woorden. Het draait allemaal om consistentie tussen wat iemand zegt en wat ze doen. Dat is het echte bewijs van oprechtheid. Als hun gedrag niet overeenkomt met hun woorden, is dat een duidelijke red flag die je niet mag negeren.

7. Leer om nee te zeggen

Het is oké om nee te zeggen. Je bent niet verplicht om iemand te plezieren ten koste van je eigen comfort. Respecteer je eigen grenzen en wees niet bang om ze te verdedigen.

8. Wees lief voor jezelf

Onthoud goed, jij bent het absoluut waard om oprecht en respectvol behandeld te worden. Laat je niet verblinden door overdreven aandacht en cadeautjes. Het kan erg verleidelijk zijn om te vallen voor de charmes van iemand die je overlaadt met complimenten en dure verrassingen. Maar echte verbindingen worden niet gebouwd op oppervlakkige gebaren. Ze bloeien op door oprechte gesprekken, gedeelde momenten van gelach en steun in moeilijke tijden.

Beeld: You