Lifestyle

21 diner organiseren: uitnodiging, thema en het menu

Het behalen van je zestiende en achttiende levensjaar is natuurlijk een mijlpaal, maar 21 jaar dus ook! Vanaf het 21ste jaar is een persoon officieel volwassen. Financieel en wettelijk zijn er geen verantwoordelijken meer. Oef. Dat moet gevierd worden! Hoe? Juist ja, een 21-diner. Wil je daar meer over weten en wat zijn nu de tips and tricks? Lees dan snel verder! 

Vier jij ieder jaar jouw verjaardag of vindt je het misschien leuker om met vrienden wat te drinken in de kroeg? En hoe doe je dat met ‘speciale’ verjaardagen? Denk dan aan zestien, achttien, 21 of 25 jaar. Studentenverenigingen vieren de 21ste verjaardag vaak door middel van een traditie: het 21-diner.

Wil je nog meer tips? Wij hebben inmiddels een nog een artikel geschreven waarin jij leest hoe je een 21 diner organiseert om nooit te vergeten. Klik hier voor tips en gerechten om te serveren.


Bron: Tumblr

Volgens de traditie nodig je voor dit diner de jaargenoten, of clubgenoten uit voor een chique diner in het huis van je ouders. Het is ook gebruikelijk om oude vriendjes uit te nodigen: op die manier leren de oude vrienden je nieuwe vrienden. De ouders, broertjes en zusjes zijn natuurlijk ook aanwezig; zo leren zij de mensen uit jouw leven kennen. De familie is verantwoordelijk voor het eten en de verzorging. Zij gaan dus iets lekkers koken en zorgen ervoor dat de sfeer goed is.

Maar wat eet je dan? Frietjes of wok is niet echt heel netjes. Er wordt dan ook vaak in gangen gegeten. Veel gangen. Zo zijn er meerdere amuses of voorgerechten en ook verschillende grotere gerechten. De bedoeling is dat het diner netjes is. Je eet dus gerechten als biefstuk, bijzondere vis, wild enzovoorts. Het is gebruikelijk om rode wijn te serveren, dat is weer net wat anders dan wijn of bier, niet?

De jarige is het middelpunt van de avond. Deze persoon wordt verrast met lekkere maaltijden, maar ook met speeches, anekdotes en geschenken.

Het 21-diner is typisch Nederlands en komt van een lange tijd geleden. Het is met name voor de huidige dispuutgenoten een leuke aangelegenheid om te zien waar de jarige nu vandaan komt. Zij kennen degene waarschijnlijk alleen vanuit de studententijd en het is leuk om eens met ouders of andere vrienden te praten. Zo leer je de vriend of vriendin eens beter kennen.

Bij een 21-diner worden meestal óf jongens, óf meisjes uitgenodigd. De broertjes en zusjes vallen daar natuurlijk buiten. Ben je een jongen? Dan nodig je voornamelijk jongens uit en zo gaat het ook andersom. Zo’n diner gaat natuurlijk met heel wat stress en voorbereidingen gepaard. De host wil alles tot in de puntjes goed verzorgd hebben. De timing is belangrijk, de kwaliteit van het eten moet goed zijn en iedereen moet ook nog eens een leuke avond hebben. Pfoeh!


Bron: Pinterest

Maar niet alleen de host is vaak zenuwachtig. De genodigden worden geacht te speechen. De toespraak moet natuurlijk mooi zijn, maar ook grappig en de jarige moet af en toe in het ootje worden genomen. Dat is een hele verantwoordelijkheid en het is natuurlijk ook spannend! Net een spreekbeurt.

Een vriend van mij – Janet – had vorige week een wel heel bijzonder 21-diner. Hij is lid van het Amsterdamsch Studenten Corps (voor heren) en ging voor een vriend naar, jawel, Istanbul, Turkije. Daar aangekomen, werd het diner heel anders aangepakt. De mannen aten in een prachtig restaurant op een hele hoge verdieping. Het uitzicht was 360 graden Istanbul. Er was wijn en er werd lekker gegeten, dus wat dat betreft was er ergens sprake van een traditie. Het eten was natuurlijk heerlijk en het reisje werd op een echte mannenmanier afgesloten: een voetbalwedstrijd.

Het is trouwens ook gebruikelijk om na het diner ‘op stap’ te gaan. Niet in een of andere hippe tent, maar naar de plek waar de jarige vroeger naartoe ging. Dat kan dus van alles zijn, spannend!


Bron: Tumblr

Het komt ook vaak voor dat de ouders een speech geven aan de hand van verhalen en foto’s uit de jeugd van de jarige. Haal die schaamtevolle foto’s dus maar vast uit het album. Zorg dat niemand erbij kan, want voor je het weet worden ze door middel van een diavoorstelling op een grote beamer afgespeeld!

Dan nog: 

– Is je afkomst anders dan ‘de Randstad’? Introduceer dan ook je afkomst aan genodigden. Als je uit België komt, kun je iets typisch Belgisch serveren en kom je uit Den Bosch? Sluit dan af met een lekkere zelfgemaakte Bossche Bol.


Bron: gdefon

– Ben je uitgenodigd voor een 21-diner? Let op je manieren, want dit is een nette aangelegenheid.

– Een geschenk wordt verwacht. Doe je samen met een grote groep, denk dan aan een mooi en belangrijk cadeau. Kom je alleen? Denk dan aan een lekkere fles wijn.

– Vergeet de ouders niet te bedanken voor de gastvrijheid!

– Zoals gezegd is dit een nette aangelegenheid. Daarom is het gebruikelijk om netjes gekleed te gaan. Mannen gaan vaak in rokkostuum (een pak met langere jas) en dames gaan in een nette jurk die meer dan enkel de billen bedekt.

Wat vind jij van deze traditie en zou jij een diner willen organiseren? 

Door: Janet