Lifestyle

Deze 5 fouten maken we allemaal tijdens het koken

fouten-koken

Wij zijn mensen en mensen maken nu eenmaal zo nu en dan een foutje. Niks mis mee! Of jij nu een keukenprinses bent of liever elke avond een maaltijdsalade klaarmaakt. Een foutje zit in een kleine hoek. Deze vijf fouten komen het meeste voor bij ons in de keuken en hierna zal jij ze nooit meer maken!

1. Ovendeur open doen

Een van de meest voorkomende fouten in de keuken is, de ovendeur tussendoor openen. Het klinkt misschien onschuldig, maar het kan funest zijn voor je gerecht. Tijdens het bakken van een taart wil je na een aantal minuten graag de stand van zaken weten. Toch is het beter om het ovendeurtje dan niet lukraak open te trekken. Doe je dit wel, dan ontsnapt er in één keer een boel warmte uit je oven en dit kan invloed hebben op de bereidingswijze van je gerecht.

2. Pan niet goed verwarmen

De pan niet goed verwarmen. Dit gebeurt vaker dan je zou denken. Veel mensen hebben weinig geduld en laten de pan niet eerst goed warm worden voordat ze hun eten hierin gaan bereiden. Dit is een belangrijke stap die helaas vaak vergeten wordt. Je vlees, vis of aardappeltjes schroeien dicht of verbranden binnen no-time wanneer je het vuur aanzet. Verwarm dus altijd eerst de olie of boter en wacht totdat dit echt heet is. Dan is het tijd om je producten erin te doen.

3. Hete pannen afwassen

Je zou denken dat een pan speciaal gemaakt is voor extreme temperatuurverschillen. Schokkerend genoeg is dit niet helemaal waar. Heb jij net een stukje kip gebraden in de pan en spoel je hem daarna direct af met koud water? Dit kan heel wat schade veroorzaken. Je kan scheuren krijgen in de pan of hij gaat over een periode van tijd bol komen te staan. Laat de pan afkoelen op het fornuis (met het vuur uit natuurlijk 😉 ) en was hem na het eten pas af.

4. Groenten te lang koken

Dit is een van de fouten die voornamelijk in de Nederlandse keuken veel voorkomt. Andere culturen weten er beter mee om te gaan, maar wij zijn gewend om onze groenten heel lang te koken. Hierdoor vervaagt niet alleen de smaak enorm, maar je kookt ook al je gezonde vitamientjes weg. Onthoudt om je groentes de volgende keer niet te lang te koken of stomen en haal ze meteen uit het water zodra ze gaar zijn.

5. Te snel zout toevoegen

We l-o-v-e zout. Er zit al genoeg zout in alles wat we eten, maar toch houden we ervan om overal een extra snufje aan toe te voegen. Naast dat dit niet heel goed is voor je gezondheid, heeft het dus ook nog eens invloed op je pannen. Veel mensen voegen uit gewoonte altijd direct zout toe terwijl zij nog aan het koken zijn. Denk aan een pan met water voordat je ongekookte spaghetti erin gaat. Als zoutkristallen warm metaal aanraken, kan dit vlekken achterlaten. Het is beter om eerst het water te laten koken én dan pas het zout erbij te doen. Zo lost het direct op en raken de kristallen niet de pan aan.

Beeld: instagram @tessmaylo

Must reads 👀