Lifestyle

Toffe opleiding: Kleur- en Interieurvormgever

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Nienke met haar tofste opleiding ever: Kleur- en Interieurvormgever.

Mijn naam is Nienke en ik ben 23 jaar. Ik ben nu een halfjaar afgestudeerd van de opleiding Kleur- en Interieurvormgever. Creatief bezig zijn, ontwerpen, tekenen, knippen en plakken voor gevorderden: dit is een korte omschrijving van de opleiding. Ik heb gestudeerd aan het CIBAP vakschool voor verbeelding te Zwolle. Het CIBAP is geen doorsnee school. Het is een kleine school waar iedereen creatief is. Er hangt ook een hele positieve sfeer en je voelt je hierdoor ook echt thuis. Je kunt er opleidingen volgen van Grafisch Vormgever en Ruimtelijk Vormgever tot Decorateur/Restaurator.

Toffe opleiding
Dit is een opdracht uit het 3e jaar. We moesten voor de opdrachtgever een geheel nieuwe keuken ontwerpen.

Om op het CIBAP toegelaten te worden, moet je een toelatingsexamen doen. Je maakt thuis al een opdracht en komt een zaterdag naar het CIBAP toe om nog een opdracht te maken en een gesprek te voeren waarin je aangeeft waarom je naar het CIBAP toe wilt. Ook kun je dan je eigen werk meenemen om te laten zien. Op deze manier kijken ze of je over genoeg vaardigheden/creativiteit beschikt om een opleiding op het CIBAP te kunnen volgen. 

Toffe opleiding Nienke

Dit is een van mijn afstudeeropdrachten. We moesten met een groep een lokaal in het oude CIBAP gebouw ombouwen tot een horecagelegenheid voor de Creatieve coöperatie die nu gevestigd is in het oude pand van onze school.

Bij de opleiding Kleur- en Interieurvormgever leer je hoe je op de beste manier ruimtes kunt inrichten. Het klinkt op deze manier erg simpel en ik hoor ook erg vaak dat ik zoveel geluk heb dat mijn studie een beetje tekenen en shoppen is, maar er komt veel meer bij kijken. Er zijn genoeg creatieve en getalenteerde mensen. Je kan met dat talent een ruimte leuk inrichten. Maar een interieur design is meer dan leuke kussens uitkiezen die bij de gordijnen passen. Er komen zoveel technische punten bij kijken. Niemand zal ooit elk aspect van design onder de knie hebben. Je bent nooit uitgeleerd. Nieuwe trends om te ontdekken, nieuwe producten, materialen en nieuwe inspiratiebronnen. Naast het leren om een ruimte geweldig in te richten met aspecten als oppervlaktes, licht, kleur en materiaal leer je ook om bijvoorbeeld een kostenberekening en een planning te maken. Je krijgt les in materiaalkennis, tekenen/schetsen, kunstgeschiedenis, marketing en natuurlijk interieur vormgeving. Je kunt veel kanten op met deze opleiding zoals Interieur adviseur bij een interieur- of projectinrichter. Momenteel ben ik op zoek naar een baan binnen deze functie en hoop dat ik al mijn creativiteit daarin kwijt kan!

Toffe opleiding Nienke
Bij deze opdracht kregen we een gehele lege kubus van 4x4x4 meter. Deze kubus moesten we inrichten voor een student die hierin kon wonen, leren, ontspannen, slapen etc. Een erg leuke en uitdagende opdracht om zo goed mogelijk met de ruimte om te gaan. Je mocht zelf kiezen voor wie de kubuswoning bedoeld was en op welke locatie deze komt te staan. De mijne was voor een piloot in opleiding en heb ik geplaatst op de vleugel van een vliegtuig.

Toffe opleiding Nienke

Ik heb meerdere malen stage gelopen bij projectinrichters. De meeste projecten die ik daar heb ontworpen, waren voor horecagelegenheden, kantoren en de zorg. Erg leuke ervaringen waarvan ik verschrikkelijk veel heb geleerd. Dit ontwerp is voor een bungalowpark geweest.

Ik ben blij dat ik een studie heb afgerond waarover ik zo enthousiast ben. Het was hard werken, maar het was het meer dan waard! Tot 5 uur in de ochtend doorwerken om even een plattegrond, aanzicht, perspectief tekening of lay-out voor een verslag te perfectioneren: ik had het niet willen missen 😉

Wat vind jij van Kleur- en Interieurvormgever, mijn toffe opleiding?

Wil jij net als Nienke dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Nienke
Door: Nienke