Lifestyle

Alles wat je moet weten over een hbo-studie en hoe je het overleeft

hbo-studie

De eindexamens zijn achter de rug en als je te horen hebt gekregen dat je geslaagd bent, begint er al snel een nieuw hoofdstuk... een nieuwe studie! Super spannend natuurlijk, maar wat kun je eigenlijk van je nieuwe hbo-studie verwachten?

Deze tips heb je nodig voor je nieuwe hbo-studie

Eindelijk een welverdiende en lange zomervakantie, en deze keer heb je hem ook echt verdiend. Je bent namelijk als het goed is geslaagd en dat betekent dat je een groot hoofdstuk afsluit, maar na de vakantie ook weer eentje gaat starten. Voor alle toekomstige hbo’ers hebben wij de meest leuke en handige tips op een rijtje gezet om jou goed voorbereid het hbo in te laten stromen.

1. Zorg dat je alle leerstof binnen hebt

Voordat je aan het nieuwe schooljaar begint is het belangrijk dat je alle leerstof binnen hebt. Schaf niet meteen alle boeken met de nieuwste druk aan, want vaak is dit helemaal niet nodig. Wacht de online lijst af en kijk dan of je alles misschien tweedehands kunt bestellen. Dit scheelt een heleboel geld, waar je als toekomstige student natuurlijk ook niet veel van hebt. 😉 Houd de lijst met leerstof goed in de gaten, want vaak zijn bepaalde boeken ook niet altijd verplicht.

2. Mis geen enkele kennismakingsdag

Het is belangrijk en fijn voor jezelf dat je bij alle kennismakingsdagen aanwezig bent. Zo leer je iedereen van het eerste jaar een beetje kennen en in het bijzonder je toekomstige klas. Een nieuwe studie betekent ook nieuwe mensen en nieuwe vriendinnen. Gezellig dus om ze voordat school begint al te leren kennen.

3. Ga naar de introductieweek

Yes! Dit is het allerleukste van je eerste jaar op het hbo. Net voordat het nieuwe schooljaar begint heb je een hele week introductie. Hier doe je verschillende opdrachten en spellen in de richting van jouw opleiding, je leert iedereen nog beter kennen en als afsluiter is er vaak een groot feest. Perfect om nieuwe vriendinnen te ontmoeten… do we need to say more?

4. Probeer zo veel mogelijk te socializen

Het is behoorlijk spannend om (misschien wel in je eentje) te beginnen aan een opleiding op het hbo. Een nieuwe omgeving, docenten, vriendinnen en manier van leren zorgen ervoor dat er een kleine panic attack in opkomst is. Niet nodig, het eerste jaar is namelijk voor iedereen nieuw! Iedereen is op zoek naar gezellige mensen en probeert zijn weg te vinden. Laat het dus vooral op je afkomen en probeer zo veel mogelijk te kletsen met anderen.

5. Houd al het huiswerk goed bij

Na alle leuke dingen is het natuurlijk ook tijd om wat serieuzer te werk te gaan. Als de eerste lesweek is begonnen snap je zelf ook wel dat dit vooral een introductie is van alles wat er komen gaat. Je krijgt te horen hoe het schoolsysteem werkt, wanneer je tentamens en/of deadlines hebt en welke vakken de komende periodes aan bod komen. Probeer daarom alles goed bij te houden, want de informatie op het begin is bizar veel. Altijd handig om naast je laptop ook een notitieboekje bij te hebben.

6. Maak to-do lijstjes en planningen

Om meer orde in je hoofd te krijgen is een to-do lijst maken een echte must do. Zo zet je alles op een rijtje en weet je waar je aan toe bent, want het hbo-leven is niet niks. Naast een to-do lijst is een planning ook van belang. Zet alle belangrijke data in je planning, van deadlines tot vrije dagen. Er komt veel informatie op je af en misschien nog wel het belangrijkste om te weten dat je er helemaal alleen voor staat. Op het hbo word je zelfstandiger dan ooit, er zijn geen docenten die jou helpen herinneren aan deadlines. Dat moet je toch echt zelf doen.

Lees ook
Deze hbo-studies hebben het hoogste én het laagste startsalaris

7. Bezoek alle hoorcollege’s, ook al zijn ze niet verplicht

Het is misschien verleidelijk om niet naar alle college’s en lessen te gaan, je bent namelijk niet meer verplicht om daadwerkelijk naar de lessen te gaan. Probeer je ero verheen te zetten en bezoek de hoorcollege’s. Je haalt hier veel informatie uit én het geeft je een goed gevoel als je uiteindelijk toch bent gegaan.

Beeld: pinterest