Food

Het is Nationale Krokettendag! 3 x recepten om zelf kroketten te maken

Het is Nationale Krokettendag vandaag! Misschien trek je vandaag een kroketje uit de muur (of ga je naar een heuze kroketbar), maar zelf kroketten maken kan natuurlijk ook. Speciaal voor vandaag zetten we 3 recepten voor je op een rij voor zelf kroketten maken. En ja, daar zitten ook vegan kroketten bij. 

kroketten maken recept

Zelf kroketten maken #1 – Vegan paddenstoelenkroketten

Wie zegt dat kroketten niet vega of zelfs vegan kunnen? Ook zonder vlees is de Hollandse snack onwijs lekker, bijvoorbeeld met paddenstoelen. Zo maak je vegan paddenstoelenkroketten. (Oh en meer vegan recepten vind je hier)

Dit heb je nodig
Voor 10 stuks

Voor de ragout
♥ 200 gram paddenstoelen mix
♥ 100 gram cantharellen
♥ 2 sjalotjes, fijn gesnipperd
♥ 75 gram margarine
♥ 50 gram bloem
♥ 400 ml paddenstoel-bouillon (van tablet)
♥ 1/2 tl nootmuskaat
♥ 1 el tijmblaadjes, gehakt

Voor het paneren
♥ 1 gram xanthaangom (1/4 tl)
♥ 15 gram kikkererwtenmeel of maïzena
♥ 75 gram paneermeel
♥ 1 el paprikapoeder  
♥ 50 gram bloem

Zo maak je het
1. Doe de margarine in een grote koekenpan samen met de paddenstoelen. Bak de paddenstoelen zo’n 2 minuten op hoog vuur. Daarna voeg je de sjalotjes toe en bak je alles nog zo’n 3 minuten op middelhoog vuur.
2. Roer de bloem erdoorheen en bak samen nog zo’n 2 minuten. Daarna kan de bouillon erbij. Blijf goed doorroeren met een garde zodat de saus gaat vinden. Daarna voeg je nog wat nootmuskaat toe, peper, zout en de tijmblaadjes.
3. Strijk de ragout voorzichtig uit op een bord en laat afkoelen. Zet het ± 2 uur in de koelkast om op te stijven.
4. Is de ragout klaar? Dan kun je echt aan de slag. Maak 10 balletjes van gelijke grootte en rol ze uit totdat je een staaf aka de vorm van een kroket. 😉
5. Ondertussen pak je je staafmixer erbij. Pureer 100 ml water met het Pureer met het xanthaangom en kikkererwtenmeel. Dit wordt je ei-vervanger waarmee je straks kunt paneren.
6. Mix het paneermeel met het paprikapoeder in een diep bord, doe dit ook op een apart bord voor de ei-vervanger en de bloem. Nu heb je drie diepe borden. Rol de kroketjes-to-be eerst door de bloem, dan door de ei-vervanger en dan door het paneermeel. Yes, je bent nu echt bezig met zelf kroketten bezig. We zijn er bijna!
7. Laat de kroketjes nog even een uur opstijven in de koelkast zodat ze niet uit elkaar vallen straks.
8. Bak de vegan kroketten in de frituur op zo’n 180 graden voor 5 minuten. Eet smakelijk! 

Bron recept: kokenmetkennis.nl

Zelf kroketten maken #2 – Surinaamse kroketten recept met kip

Een ander lekker recept voor zelf kroketten maken is deze voor Surinaamse kroketten. Lekker spicy! 

Dit heb je nodig
♥ 1 liter water
♥ 700 gram kippendijen
♥ 4 teentjes knoflook
♥ 3 maggi blokjes
♥ 1 rode peper of 1 Madam Jeanette
♥ 2 grote uien
♥ 250 gram boter
♥ 125 gram soepgroenten
♥ 1 el piment korrels
♥ 2 tl aji na moto/ vetshin
♥ beetje zout en peper
♥ 300 gram zelfrijzend bakmeel
♥ 2 eieren
♥ 2 pakjes paneermeel

In deze video volg je stap voor stap hoe je de Surinaamse kroketten maakt

Bron recept: Cooking with The Miltons

Kroketten recept #3 – Garnalenkroketten maken
Garnaalkrokettenlovers opgelet, zet het Garnalenkrokettenfestival Oostende maar alvast in je agenda want in dat walhalla wil je zeker rondlopen. De hemelse garnalen kroketjes zelf thuis maken? Kan ook gewoon. Dit is het recept voor garnalenkroketten.

Dit heb je nodig
Voor 4 personen

♥ 2 sjalotjes
♥ bieslook
♥ 125 gram boter 1
♥ 100 gram bloem 1
♥ 100 ml witte wijn
♥ 400 ml visbouillon
♥ zout en peper
♥ 250 g Hollandse garnalen
♥ 4 eiwitten
♥ en: paneermeel & olie om mee te frituren

Zo maak je de garnalenkroketten
1. Snipper de sjalotten en hak de bieslook fijn. Pak en grote koekenpan en smelt hierin de boter en voeg de sjalotten toe. Bak zo’n twee minuten. Voeg daarna alle bloem in één keer toe en roer goed door. Zorg dat de bloem gaar wordt.
2. Blus alles af met witte wijn. Schenk de visbouillon erbij en roer tot alles met elkaar bindt. Laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken.
3. Roer de garnalen en de bieslook door de saus en haal de pan van het vuur. 
4. Schenk de ragout voorzichtig uit op een plat bord of bakplaat. Laat afkoelen en doe daarna 2 uur in de koelkast.
5. Maak kroketjes van de opgesteven ragout.
6. Klop de eiwitten los in een kom of diep bord. Doe op een ander bord de bloem en op een ander bord het paneermeel. Nu is het tijd voor het echte zelf kroketten maken. Haal de kroketten eerst door de bloem, daarna door het eiwit en daarna door het paneermeel.
7. Verhit de olie in een pan tot 180 graden of gebruik een frituurpan en bak de kroketjes gaar in zo’n 5 minuten.

Bron recept: 24kitchen

Bron: kokenmetkennis.nl, Cooking with The Miltons, 24kitchenBeeld: iStock

Must reads 👀