Lifestyle

Math what? Herkenbaar als je totaal niet kan rekenen

Ben jij geen held in het uitrekenen van dingen en moet je altijd de zoekmachine op internet gebruiken om achter je antwoord te komen? Je bent heus niet de enige. Je zal deze (vervelende) dingen dan ook herkennen als je niet goed bent in rekenen. 

♥ Je voelt je dom

Wanneer er een rekensom aan je wordt gevraagd voel jij je dom. Je weet het antwoord niet en hebt je telefoon nodig om erachter te komen wat dat antwoord is. Je bent nooit goed geweest in rekenen, maar je voelt je in een omgeving dommer dan andere. Maar wees gerust, je bent niet dom! Je hebt gewoon wat meer moeite met rekenen, dat wil niet zeggen dat je dom bent. Jouw talenten liggen ergens anders wat andere weer misschien niet kunnen.

via GIPHY

♥ Je schaamt je

Je schaamt je ervoor dat je sommige dingen niet kan uitrekenen. Je vindt het niet chill als iemand een rekensom aan je vraagt en jouw vrienden weten dat ook.

via GIPHY

♥ Je rekenmachine is je beste vriend

Je hebt bij een som áltijd je rekenmachine op je telefoon bij de hand. Je kan niet zonder. De simpele sommen die kun je nog wel uitrekenen maar wat 80 x 9 is? Zelfs bij die som doe je de moeite niet om het uit je hoofd te doen. Je hebt toch immers je rekenmachine die het gewoon voor je uitrekent? Ook als je aan het bakken bent en je iets van gram naar centiliter moet omrekenen, gebruik jij je rekenemachine of in dit geval een zoekmachine op het internet.

via GIPHY

♥ Kassamedewerker is niets voor jou

Je hebt liever dat klanten of gasten gelijk tegen je zeggen: “Ja, ik wil pinnen alsjeblieft.” Het pinapparaten is je beste vriend op het werk (en je rekenmachine natuurlijk). Sommige kassa’s hebben een ingebouwd systeem waarop je precies kan zien hoeveel geld je terug moet geven aan de klant, maar veel winkels of restaurants hebben dit niet. Hoofdrekenen is echt niet je beste vak, dus het duurt ook even voordat de klant of gast zijn of haar geld van jou terug ontvangt.

via GIPHY

Dyscalculie

Het kan zijn dat je last hebt van dyscalculie. Dit is hetzelfde als dyslexie (moeite hebben met taal) alleen dan in de rekenvorm. Het is moeilijk te herkennen, maar een paar kenmerken komen vaak voor. Als je last hebt van deze leerstoornis herken je de volgende tekenen.

★ Tellen, getallen worden vaak overgeslagen of niet in de juiste volgorde gezegd.
★ Optellen en (vooral) aftrekken
★ Getallen worden vaak omgedraagd: 24 zeggen en 42 schrijven bijvoorbeeld
★ Automatiseren van sommen en tafels lukt niet.
★ Slecht in ruimtelijk inzicht.
★ Problemen met kloklezen.
★ Het door elkaar halen van cijfers in grote getallen.
★ Weinig inzicht in het getallensysteem en de getallenlijn
★ Moeite met het aanleren van rekenmethoden, dus hoe je bijvoorbeeld grote keersommen uitrekent.
★ Moeite met rekensommen uit een verhaaltje halen, zogenaamde tekstsommen.

Als je het vervelend vindt dat je niet kan rekenen en je herkent de bovenstaande tekenen kan je altijd hulp zoeken. Wanneer je niet meer op school zit kun je hulp zoeken bij een orthopedagoog of remedial teacher. Het oefenen van hoofdrekenen kan ook al een hele hoop schelen.

Lees ook:
★ Deze dingen herken je als je gierig bent
 Deze 8 dingen herken je als je een schoenenliefhebber bent

 
Beeld: Unsplash
LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved