Lifestyle

Real life story: "Ineens zat er een knobbeltje van 2 centimeter in mijn borst"

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: Lisette (19) vond een knobbeltje in haar borst.

Ik ontdekte een knobbeltje

"Ik was 16 jaar toen ik een knobbeltje in mijn borst voelde. Hij was zo’n 2 centimeter en ik schoot in paniek. Ik stond in de bloei van mijn leven, zat op de havo en genoot volop van alles. Borstkanker zit in de familie, dus ik wist dat er een kans was dat het ‘foute boel’ was. Aan de andere kant zei het naïeve kind in mij dat het niks was. Ik wilde bezig zijn met jongens en examens, niet met leven of dood. Ik besloot het geheim te houden."

Een jaar later vertelde ik mijn geheim

"Ik verzweeg voor iedereen dat ik een knobbeltje in mijn borst had. Bij ieder steekje dacht ik: ik ga dood. Pas na een jaar kon ik het geheim niet meer voor mijzelf houden. Ik vertelde het tegen mijn moeder en ineens ging het allemaal heel snel. Diezelfde middag zat ik bij de huisarts. Zij onderzocht mij en vond de knobbel toch wel erg groot. Hij was inmiddels al ruim 3 centimeter... De volgende dag zat ik op de mammapoli. Een polikliniek in het ziekenhuis voor (onderzoek naar) borstkanker."

Ik werd geopereerd 

"Er werd een echo gemaakt en opnieuw werd het niet vertrouwd. Voor ik het wist werd er een punctie gemaakt (een stukje weefsel weggesneden en onderzocht). Ik leefde in een roes. Totaal geen besef van wat er gebeurde en wat dit kon betekenen. Aan het einde van de middag zat ik tegenover de chirurg. Het weefsel was onduidelijk en het moest weggehaald worden. De wereld zakte onder mijn voeten vandaan. Aan het einde van die week lag ik op de operatietafel."

De uitslag

"Een zenuwslopende week volgde en toen kwam het verlossende woord! Het was een goedaardige fibroadenoom (goedaardige knobbel), maar wel met kenmerken van een kwaadaardige tumor. Het enige wat ik dacht is: ik heb geen borstkanker! Het was een opluchting, maar in één week stond mijn wereld totaal op zijn kop."

Blijf op jezelf letten

"Lieve allemaal, meestal betekent het niets als je een knobbeltje in je borst voelt. Vooral als je jong bent hoef je niet direct in paniek raken. Maar alsjeblieft zorg goed voor jezelf en neem de signalen van je lichaam serieus! Voor je het weet is het te laat!"

Lees ook onze andere real life stories:

Real life story: 'Mijn moeder overleed voor mijn eigen ogen'

Real life story: 'Ik heb abortus gepleegd en heb spijt'

Heftig verhaal: 'Mijn vriendin pleegde zelfmoord omdat ze jaloers op me was'

Beeld: istock
LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved