Lifestyle

Dit is waarom het bijhouden van een dagboek gezond voor je is

Misschien had je vroeger ook wel een dagboek. Met slotje natuurlijk, want niemand mocht lezen op wie jij stiekem een crush had. Al je gedachtes en zorgen deelde je met jouw dagboek. Maar waarom hebben we onze dagboeken eigenlijk aan de kant gelegd? Lees hier waarom jij je pen weer moet oppakken!

Dit is waarom het bijhouden van een dagboek gezond voor je is

Aan het bijhouden van een dagboek zitten veel voordelen. Het is namelijk goed voor je mentale gezondheid! That’s something we want. Veel psychologen zweren erbij en dat is ook niet zo gek. Het is namelijk een gemakkelijke manier om voor je mental health te zorgen. Here’s why:

Je leert jezelf beter kennen

Wanneer je schrijft over hoe jij je voelt, wat je denkt en wat je gedaan hebt, zal je snel patronen herkennen. Je wordt bewuster van alles wat je voelt en denkt. En dit helpt je om jezelf weer een stukje beter te begrijpen. We love!

Het is een momentje voor jezelf

Iedereen gebruikt een dagboek op z’n eigen manier, maar het is áltijd een momentje voor jezelf. Het maakt niet uit of je vijf minuten of een uur de tijd neemt om te schrijven. Het is een moment waar je alle aandacht op jezelf mag leggen zonder de afleiding van anderen. Zet een lekkere kop thee en schrijf erop los!

dagboek bijhouden

Het vermindert stress

Soms zit je niet zo lekker in je vel en spoken er de hele dag vervelende gedachtes door je hoofd. Niets fijner om die gedachtes vanuit je hoofd op papier te zetten. Je zult merken dat het meteen oplucht. Staat het op papier? Dan hoef jij er niet meer aan te denken. Jij kan weer lekker slapen vannacht!

Het is super fun om je oude dagboeken terug te lezen

But be warned, het kan ook behoorlijk cringy zijn. Misschien was je wel head over heels over die ene boy. Nu begrijp je écht niet meer waarom. Maar dit betekent alleen maar dat je gegroeid bent! Het teruglezen van jouw oude dagboeken kunnen je helpen te reflecteren. 

via GIPHY

How to get started?

En ben je helemaal enthousiast geworden om vanaf nu ook een dagboek bij te houden? Yay! Je hebt thuis vast nog wel ergens een notitieboekje liggen die je kunt gebruiken. Maar wat ga je opschrijven? Dit zijn wat ideeën om je op weg te helpen: 

  • Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent. Je zult merken dat je na een tijdje een positievere outlook on life hebt 
  • Schrijf over je dag. Dit kan álles zijn. Wat je hebt gedaan, wie je hebt gezien, wat je hebt gegeten, welke outfit je droeg… Het maakt niet uit! 
  • Schrijf over wat je die nacht gedroomd hebt. Dit is ideaal voor iedereen die zijn dromen weer snel vergeet! Ook heel erg leuk om later terug te lezen
  • Schrijf over je zorgen. Maak een ‘pieker-dagboek’ waarin je alles waar jij je druk om maakt op kan schrijven 
  • Vind je schrijven niet leuk? Je kan ook tekenen in jouw dagboek. En als je geen kunstenaar bent, is het ook een optie om mooie foto’s of stickers te gebruiken. Get creative!

Een dagboek bijhouden draagt dus bij aan een happy mindset. Nog steeds niet helemaal overtuigd? Lees dan dit artikel. 

Bron: happinez.nl, womenshealthmag.comBeeld: pexels.com

Must reads 👀