Lifestyle

7 redenen je waarom dit jaar een dagboek moet bijhouden

We hebben het allemaal ontzettend druk met school, werk, feestjes, vrienden en familie. Omdat we soms zó veel aan ons hoofd hebben dat we niet meer weten wat we er mee aan moeten. Door dagelijks een dagboek bij te houden heb je meer grip op je drukke leven. We denken alleen dat we hier geen tijd voor hebben en dat het niet nodig is, maar het gaat je juist enorm helpen. Hier hebben we zeven redenen op een rij gezet waarom je dit jaar een dagboek bij moet houden.

1. Het maakt je hoofd leeg

Aan het eind van de dag zit je hoofd vol met gedachtes van wat er de afgelopen uren allemaal is gebeurd. Door de hoogtepunten uit je dag op te schrijven in je dagboek vergeet je de rest van de onnodige dingen. Schrijven over je emoties en gedachtes helpt je om de gebeurtenissen van die dag te verwerken. Hierdoor krijg je meer rust aan je hoofd en slaap je ook nog eens beter.  

2. Het helpt tegen stress
Je emoties en angsten opschrijven helpt je met stress om te gaan. Je krijgt ontzettend veel stress als je hoofd helemaal vol zit met taken die je nog moet doen. Zet in je dagboek een to do list, hiermee krijg je weer overzicht over alles wat er nog moet gebeuren. Phiew!

via GIPHY

3. Je leert jezelf kennen
Je leert zo veel meer als je over je eigen gedachtes en acties schrijft. Soms is het goed om terug te kijken naar de dingen die je hebt gedaan en hoe je ze hebt aangepakt. Elke keuze verandert je leven op een positieve en soms ook een negatieve manier. Van je eigen gedrag leer je veel.

4. Het helpt je dingen onthouden
Je gaat er altijd van uit dat je dingen wel onthoudt en het niet hoeft vast te leggen in je dagboek. Na een maand ben je de helft alweer vergeten. Het beschrijven van het moment, de gevoelens die je had en de eventuele foto’s die je erbij plakt brengen je juist weer helemaal terug naar het moment dat je nooit wilde vergeten.
 

via GIPHY

5. Het helpt je dingen verwerken
We verwerken pijnlijke ervaringen allemaal op een andere manier. De één praat er volop over, maar de ander sluit zichzelf helemaal af van de rest en deelt zijn gevoelens met niemand. Herken jij je in het tweede? Dan is het goed om de dingen die zijn gebeurd op te schrijven. Hierdoor is het uit je hoofd en voelt het alsof je er toch over hebt gepraat. We raden wel aan om altijd over je gevoelens en struggles te praten.

6. Het geeft je inspiratie
Tegenwoordig doen we alles op onze telefoon, hierdoor worden we een stuk minder creatief omdat alles al voor ons is geregeld. In een dagboek mag je alles zelf bepalen: de indeling, het handschrift, de tekeningen of foto’s die je erin doet en de hoeveelheid die je schrijft. Ben je helemaal in love en heb je twee pagina’s vol geschreven over je crush? Zonder dat je het door hebt staan er ineens ontelbaar veel hartjes op de pagina’s. Wees lekker creatief in je eigen dagboek.

via GIPHY

7. Het help je een moment voor jezelf te nemen
Een dagboek moet je niet zien als een vaste taak. Zie het meer als een me-time moment. Je hebt even de tijd om alles op een rijtje te zetten en na te denken over wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Het is niet goed voor je om telkens maar door te gaan zonder minimaal één moment rust voor jezelf in te plannen.

Inspiratie nodig voor je dagboek? Hier hebben we de vijf leukste dagboeken geshopt.Dagboek set met pen, ASOS
| €19,99Surprise Yourself Diary, ASOS
| €16,99Dreams Journal, ASOS
| €16,99Roze dagboek Plans To Avoid Weekdays, ASOS
| €10,99Travel dagboek reizen, Bol.com
| €9,09

Bron: Medium.com, Forbes.com, Psychologies.com | Beeld: iStock, Giphy

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook