Lifestyle

Concentratie zoek? Zó blijf je gemotiveerd tijdens het thuiswerken

Door het coronavirus moeten we nu massaal thuiswerken. En dit brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Veel mensen vinden het vooral een groot nadeel dat het zo moeilijk is om je te concentreren tijdens het thuiswerken. Herkenbaar? Dan hopen wij je te kunnen helpen. Met deze tips blijf jij gemotiveerd tijdens het thuiswerken.

» Maak jezelf klaar in de ochtend
Het is ontzettend verleidelijk om direct vanuit je bed door te rollen naar je laptop, en aan het werk te gaan. Logisch hoor, maar niet de beste manier om aan je dag te beginnen. Als je je gewoon klaarmaakt zoals je dit altijd deed (lees: 'normale' kleding aan in plaats van je pyjama), houd jij tijdens je werkdag veel meer concentratie. Het wordt op die manier namelijk minder verleidelijk om in je chille outfit op de bank te ploffen.

» Berg alle afleiding op
Zorg ervoor dat de ruimte waarin je werkt met niets anders gevuld is dan met werkgerelateerde spullen. Alles wat voor afleiding kan zorgen moet uit de kamer, of in ieder geval uit het zicht. Wanneer er dingen in de buurt liggen die voor afleiding kunnen zorgen, is het veel verleidelijker om die er even bij te pakken in plaats van met je werk bezig te zijn.

» Maak een planning
Nu je thuiswerkt heb je waarschijnlijk minder structuur dan wanneer je buiten de deur aan het werk was. Om die structuur terug te krijgen, is het handig om een planning te maken. Schrijf op wat je per week moet doen en moet afronden, en vink de dingen af die je hebt gedaan. Dat zorgt voor een goed overzicht, en het geeft ook nog eens voldoening wanneer je opdrachten van je to-do lijstje af kunt strepen.

» Ga naar buiten
Het is belangrijk om pauze te nemen, dus neem deze ook. Plan bijvoorbeeld vaste tijden in waarin je even wat eet, en een frisse neus gaat halen. Een rondje door het park lopen, of een eindje met de hond: het is heel erg belangrijk dat je ook nu je thuiswerkt genoeg in de buitenlucht bent. Dit zorgt ervoor dat je na die tijd weer met een frisse start kunt beginnen aan je werk.

» Beloon jezelf
Het is niet niks hoor, hele dagen thuiswerken. En juist daarom mag je jezelf af en toe best belonen. Spreek met jezelf af dat je, wanneer je een bepaald aantal opdrachten hebt voldaan, even iets leuks mag doen. Een aflevering van je favo serie kijken, of social media checken, bijvoorbeeld.

» Gebruik een goede werkplek, in plaats van de bank
Thuiswerken kun je het beste doen vanaf een goede werkplek. Geen bank of bed waar je je dagen op doorbrengt, maar een stoel aan een tafel. Op lange termijn wil je natuurlijk geen last krijgen van rug- of nekklachten door al dat thuiswerken. Zorg daarom voor een goede houding en wees zo lief mogelijk voor je lichaam.

thuiswerken motivatie thuiswerktips
Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved