Lifestyle

Waarom daglicht zo belangrijk voor je is (en je dus ook nu regelmatig naar buiten moet gaan)

Nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, besteden we het grootste deel van de dag binnen. Dat je de regels opvolgt is heel erg goed, maar probeer toch ook meerdere keren per dag buiten te zijn. Daglicht is namelijk erg belangrijk voor de mens, ook zeker nu, tijdens de coronacrisis. Dit is waarom daglicht zo belangrijk is en waarom je dus ook nu regelmatig naar buiten moet gaan.

☼ Stimuleert goede nachtrust
Als jij geen makkelijke slaper bent, dan kan het zijn dat meer daglicht een uitkomst biedt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die blootgesteld worden aan meer daglicht, s’ nachts langer slapen. Als je veel thuis bent, dan is het dus goed om zo nu en dan even wat frisse lucht te scheppen.

☼ Geeft je een beter humeur
Genoeg daglicht geeft je humeur een enorme boost. Er is onderzoek gedaan naar het effect van te weinig daglicht op ratten. Uit dit onderzoek blijkt dat de dieren depressief gedrag lieten zien. Het is ook bekend dat licht een grote rol speelt bij Seizoensafhankelijke Depressie (SAD). Sommige mensen voelen zich in de winter depressief, en dit heeft veel te maken met daglicht. 

☼ De biologische klok een handje helpen
Daglicht is nodig om je biologische klok een handje te helpen. Daglicht toont aan dat het dag is, en donker toont aan dat het nacht is. Je lichaam weet dit, dus mocht je de hele dag in het donker binnen zitten, dan kan je biologische klok in de war raken.

Probeer zeker 1,5 uur per dag in de buitenlucht te zijn. We zijn nu eenmaal meer binnen, omdat we door het coronavirus niet meer kunnen leven zoals we normaal doen, maar probeer toch manieren te vinden. Gelukkig helpt het goede weer ons een handje en is een middagje in de zon zitten al een stuk aantrekkelijker.

Bron: gezondheidsnet | Beeld: iStock

Must reads 👀