Last van rug- of nekpijn door al dat thuiswerken? Misschien helpen deze tips je ervan af

Lifestyle door Rochell

Door het coronavirus wordt er van ons verwacht dat we zoveel mogelijk thuiswerken. En of je nou nog op school zit of al aan het werk bent, je zult waarschijnlijk een stuk meer tijd achter je laptop of computer doorbrengen. Al dat thuiswerken kan ervoor zorgen dat je op een gegeven moment last krijgt van je rug of je nek. Vervelend, dus je wilt ervan af: wij geven je een aantal tips tegen rug- en nekpijn door thuiswerken.

Zitten op een goede bureaustoel
Een goede zithouding is héél belangrijk wanneer je hele dagen achter je laptop doorbrengt. Zorg er dus voor dat je de juiste houding aanneemt, en niet ingezakt gaat zitten. Als de kans er dik in zit dat je nog een hele tijd thuis aan de slag moet, is het misschien een idee om een goede bureaustoel aan te schaffen. De stoel aan de keukentafel zit misschien prima, maar is meestal niet heel bevorderlijk voor je zithouding.

Een rugkussen gebruiken
Mocht je het aanschaffen van een nieuwe bureaustoel toch wat duur vinden, dan kun je misschien voor de ietwat goedkopere optie gaan: een rugkussen aanschaffen. Er bestaat een medisch, goedgekeurd rugkussen, welke ervoor zorgt dat je een rechte rug houdt terwijl je achter je laptop zit te werken. Ziet er misschien niet heel mooi uit, maar werkt wel goed tegen rug- en nekpijn.


Laptop verhogen
Constant naar beneden kijken kan nek- of rugpijn veroorzaken. Een makkelijke oplossing om dit te voorkomen, is door je laptop te verhogen. Koop een laptopsteun, of zet je laptop iets hoger door ‘m op een stapel met boeken te zetten. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je ook een extra toetsenbord en een extra muis nodig hebt, want anders wordt het wel héél lastig om de hele dag je armen in de lucht te hebben en te typen. Zorg ervoor dat de laptop op zo’n hoogte staat dat je recht vooruit kunt kijken.

Regelmatig bewegen
Het is belangrijk om pauze te nemen. Niet alleen voor je lichaam, maar ook om genoeg energie te houden tijdens je werkdag. Sta daarom regelmatig op, en ga bijvoorbeeld een stukje wandelen. Als je hier geen tijd voor hebt, dan is het belangrijk om in ieder geval om het halfuur even rechtop te gaan staan en bijvoorbeeld een rondje door je kamer te lopen. Zo komt je lichaam even uit die standaard houding, en houd je het zitten langer vol.

Verstelbaar bureau
Als je aan een bureau denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een laag bureau, waar je aan kunt zitten. Logisch hoor, maar tegenwoordig bestaan er ook verstelbare bureaus. Met een verstelbaar bureau kun je heel gemakkelijk bepalen of je achter je bureau staat of zit, door ‘m hoger of lager te zetten. Probeer veel af te wisselen tussen staand en zitten werken, en je zult merken dat je lichaam het een stuk beter volhoudt.

Beeld: iStock