11 fabels over je vagina die we allemaal geloven

Health door Linda

Je foefje, poes, vayjayjay, natte la, doos of hoe je het ook mag noemen. De foef is bij elke vrouw het meest intieme en gevoelige plekje. Daarom is het belangrijk dat je je eigen intieme zones beter leert kennen. In dit artikel gaan we het hebben over fabels over je foef die eigenlijk niet kloppen. 

1. 'Vagina en vulva zijn hetzelfde.'

De termen vagina en vulva worden voor door elkaar gehaald, maar eigenlijk zijn ze niet volledig hetzelfde. De vagina is het inwendige deel van je geslachtsorgaan. Dit is de elastische buis die zich tussen de baarmoederhals en de buitenkant van het lichaam bevindt. Het uitwendige deel (de schaamlippen, de clitoris en de uitgang van de urinebuis) heet de vulva.

2. 'Je vulva kun je beter scheren dan epileren.'

Epileren of scheren, het kan allebei. Let er wel op dat het ontharen van je vagina kan zorgen voor irritaties zoals bultjes, jeuk en rode plekjes. Een goede tip hiervoor is om eerst een warme douche te nemen. Je haartjes worden dan nat en je poriën gaan open, waardoor het ontharen gemakkelijker en minder pijnlijk wordt. Een andere tip is om met de haargroei mee te scheren of te epileren. Vaak is dat naar beneden. 

3. 'Last van afscheiding? Dan is er iets niet oké.' 

Heb je weleens last van afscheiding en ben je bang dat het iets ernstig is? Geen zorgen. Witte afscheiding kan ook voorkomen wanneer de wand van je vagina en je baarmoedershals vocht aan het produceren is. Wanneer je afscheiding echt een andere kleur, textuur of geur heeft, is het belangrijk om naar de dokter te gaan. 

4. 'Je hebt een infectie opgelopen wanneer je afscheiding sterk of anders ruikt.'

Niet meteen in paniek raken wanneer je afscheiding ineens een vreemd geurtje heeft. Als je iets geks ruikt down-under, hoeft het niet meteen te betekenen dat iets niet klopt. Je foefje kan anders ruiken nadat je iets gegeten hebt, sex hebt gehad of wanneer je ongesteld bent (geweest). Vertrouw je het nog steeds niet? Dan kun je altijd naar de dokter gaan. 

5. 'Je kunt dingen kwijtraken in je vagina.' 

Je hebt vast weleens horrorverhalen gehoord over meisjes die een tampon hun vagina kwijt zijn geraakt. Ook dit is te bizar voor woorden en helemaal niet waar. Doordat de baarmoederhals de vagina afsluit, kunnen er gelukkig geen tampons zomaar 'verdwijnen'. 

6. 'Je vagina wast zichzelf.'

Tijdens seksuele voorlichting of biologieles op school heb je geleerd dat je vagina zichzelf wast en dat je bij deze intieme plek niets hoeft te doen. Dit klopt voor een deel. Je vagina wast zich inderdaad zelf, maar het helemaal ongewassen laten, voelt en ruikt natuurlijk niet prettig, vooral wanneer je ongesteld bent of sex hebt gehad. Daarom is het wel zo belangrijk om je vagina te wassen met water, maar zónder zeep. Dit kan weer zorgen voor irritaties. 

7. 'Schaamhaar valt nooit uit.'

Oh jawel hoor. Schaamhaar valt om de drie weken uit. Gelukkig maar, want je wil echt geen grote bos haar dat helemaal dat vol zit met klitten. 

8. 'Je vagina zal altijd hetzelfde blijven.' 

Dat je vagina altijd dezelfde vorm zal behouden klopt niet. Je poes zal namelijk gedurende elke levensfase een andere vorm krijgen. Bijvoorbeeld na je eerste keer sex of na het baren van een kind. Je vagina wordt langzaam donkerder en rekbaarder. 

9. 'Hoe meer sexpartners, hoe wijder je vagina.'

Dit hoor je jouw vriendinnen weleens zeggen en klinkt op zich wel logisch, maar gelukkig is hier helemaal niets van waar.

10. 'Je kunt je vagina niet trainen voor betere orgasmes.'

Goed nieuws, dat kan wel. Door regelmatig je bekkenbodemspieren te trainen, kun je ervoor zorgen dat je orgasmes beter aanvoelen. 

11. 'Elke vrouw heeft een vagina.'

Nee, niet alle vrouwen hebben een vagina. Deze vrouwen lijden aan het MRK-syndroom. Ze hebben wel uitwendige geslachtsdelen en eierstokken, maar geen baarmoeder of vagina. Soms zit er een kuiltje op de plek waar een vagina zou moeten zijn.

Lees ook