Lifestyle

Last van presentatie angst? Met deze tips wordt presenteren een eitje

Pfff... Volgende week staat er een presentatie op de planning, en jij kunt je er nu al helemaal druk om maken. Verschrikkelijk vind je het. Een presentatie houden is voor de een hartstikke leuk, maar de ander heeft juist last van presentatie angst. Heb jij last van presentatie angst? Met deze tips kom jij van die presentatie angst af én wordt jouw volgende presentatie een knaller.

Presentatie angst? ♦ Begin ruim van tevoren
Een goed begin is het halve werk. Klinkt wat afgezaagd, maar het klopt wel. Begin ruim op tijd met de voorbereidingen voor de presentatie, om presentatie angst te voorkomen. 

Presentatie angst? ♦ Maak de presentatie logisch voor jezelf
Een grote veroorzaker van presentatie angst is niet bij jezelf blijven. Maak de presentatie niet onnodig moeilijk, en gebruik informatie die jij zelf écht begrijpt. Probeer de presentatie ook echt in je eigen woorden te houden, want anders zul je je tekst veel sneller vergeten. Je zult al snel merken dat presentatie angst veel minder aanwezig is wanneer jij een presentatie houdt over iets waar je echt verstand van hebt.

Presentatie angst? ♦ Oefen je presentatie
Oefenen, oefenen, oefenen. Het is niet verstandig om je presentatie last-minute in elkaar te flansen, want dan heb je niet genoeg tijd om te oefenen. Als je de presentatie meerdere malen herhaald, dan weet je welke stukken goed in je hoofd zitten, en welke stukken minder goed. Hier kun je vervolgens weer op oefenen, zodat je op de dag van de presentatie goed weet wat je allemaal moet zeggen. Vraag je vader, moeder, broer of iemand anders of ze naar je presentatie willen luisteren / kijken, en vraag ze om tips. Weg met die presentatie angst, want jij bent heel goed voorbereid.
presentatieangst presenteren
Presentatie angst? ♦ Maak een spiekbriefje
Als jij bang bent om dingen te vergeten, dan kun je voor de zekerheid een spiekbriefje maken. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je een heel boekwerk schrijft, maar een stickynote (of de binnenkant van je hand) kan helemaal geen kwaad. Schrijf kleine reminders op, zodat je hierop terug kunt vallen wanneer je informatie vergeet. En laten we eerlijk zijn: iedereen vergeet weleens iets, toch?

Presentatie angst? ♦ Probeer zo min mogelijk mensen aan te kijken
Het helpt waarschijnlijk niet om je beste vriendin aan te kijken tijdens het geven van je presentatie. Probeer zo min mogelijk mensen aan te kijken als je last hebt van presentatie angst. Kijk bijvoorbeeld de docenten aan. Helemaal geen contact maken met mensen is ook weer niet de bedoeling, want dan komt de boodschap van je presentatie waarschijnlijk minder goed over.

Als jij last hebt van presentatie angst kunnen de bovenstaande tips je misschien helpen. Probeer te onthouden dat het absoluut niet erg is om een foutje te maken, en dat iedereen presentaties best wel spannend vindt. Ja echt, waarschijnlijk heeft ook die ene klasgenoot die zo goed kan presenteren klamme handjes wanneer hij voor de klas moet staan. Heb vertrouwen in jezelf: meer dan je best kun je niet doen. Succes!

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved