Lifestyle

Hoe je een momentje voor jezelf kunt pakken wanneer het wat te veel wordt

Je hebt deadlines voor school, bent druk bezig met geld verdienen én probeert ook nog een sociaal leven te hebben: tegenwoordig kan het soms best even allemaal te veel worden. Het is heel belangrijk dat je op tijd je rust pakt en wat vaker een momentje voor jezelf neemt. Alleen al omdat dit gewoon gezond en fijn is, maar ook zeker om een eventuele burn-out te voorkomen. Maar ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij geven je tips: hoe je even een momentje voor jezelf kunt pakken wanneer het je allemaal te veel wordt.

1. Pak genoeg slaap
Een goede nachtrust is heel erg belangrijk. Je zult merken dat je je al snel een stuk opgewekter voelt nadat je wat rust hebt genomen.

2. Praat erover
Praten over hoe je je voelt kan enorm opluchten. Ga daarom op bezoek bij je familie of een goede vriendin, en praat over wat je bezighoudt. Als je liever een telefoontje pleegt dan echt op bezoek gaat, dan kan dat natuurlijk ook.

3. Las een dagje me-time in
Hoe vaak ben jij eigenlijk helemaal met jezelf bezig? Waarschijnlijk niet vaak genoeg. Verwen jezelf door een middagje me-time in te plannen. Maskertje op en in bad met een lekkere bruisbal terwijl je naar je favo serie kijkt. 

4. Probeer op je ademhaling te letten
Het klinkt misschien niet als een leuke bezigheid, maar toch kun je een stuk rustiger worden wanneer je je volledig op je ademhaling focust. 

5. Kijk naar je lievelingsfilm of serie
De beste manier om alles om je heen even te vergeten is door naar je lievelingsfilm of serie te kijken. Pak er dus een dekentje bij en ga languit op de bank liggen: het is tijd om even helemaal te genieten.

6. Drink genoeg water
Gemiddeld zou een mens per dag 2 liter water moeten drinken. Klinkt als een makkie, maar toch is de kans groot dat ook jij niet genoeg water drinkt. Water is goed voor je lichaam en je brein, dus blijf vooral goed gehydrateerd.
7. Geef wat geld aan jezelf uit
Sparen is verstandig, maar als het kan zou je soms toch echt wat geld aan jezelf moeten uitgeven. Koop die ene broek die je al zo lang wilt, of breng eindelijk dat bezoekje aan de nagelsalon. Uiteindelijk zul je er absoluut blij mee zijn.

8. Duik in de fotoboeken
Een middagje wegdromen terwijl je naar foto’s van vroeger kijkt is een goede manier om tot rust te komen. Bekijk de leukste foto’s en herbeleef de momenten in je hoofd opnieuw.

9. Schrijf een briefje met dingen waar je dankbaar voor bent
Alles lijkt vanzelfsprekend, terwijl dat helemaal niet het geval is. Pak pen en papier uit de kast en schrijf alle dingen op waar je heel dankbaar voor bent. Zo zul je zien hoe mooi het leven is. Ook terwijl het je allemaal even te veel wordt.

10. Ga wandelen
Of jou nou wel of niet een hond hebt: wandelen is gezond. Kies een mooie route uit en wandel in je eentje – of samen met leuk gezelschap – een middagje. Zo maak je je hoofd even helemaal leeg.

11. Doe even he-le-maal niks
Niks doen? Dat willen we allemaal wel. Maar helemaal niks doen is eigenlijk moeilijker dan het klinkt. Als het jou fijn lijkt om even helemaal niks te doen, dan is het de moeite waard om dit ook echt te proberen. Ga op de bank zitten en kijk gedachteloos voor je uit. Misschien vind je het wel heel fijn om even te niksen.

12. Ga een eindje fietsen
Als je graag in de buitenlucht bent, dan kun je de fiets uit de schuur pakken en een rondje door de wijk maken. Geniet van alles om je heen en laat alle stress en zorgen even achterwege.

13. Maak je lievelingseten
Als jij zoekende bent naar een manier om even helemaal tot rust te komen, dan is het een goed idee om eindelijk weer eens je lievelingsmaaltijd te bereiden. Je verdient het! 

14. Speel een spel
Vroeger kon je urenlang bezig zijn met een spelletje, terwijl je daar nu amper meer tijd voor hebt. Probeer er toch even tijd voor te maken. Een middagje de Sims of een ander leuk spel spelen, daar word jij vast wel rustig van.

Beeld: iStock

Must reads 👀