Lifestyle

Dit is waarom we allemaal wat vaker moet ‘niksen’

Het is goed om in je drukke leventje soms even op de pauzeknop te drukken. Even een moment inlassen waarop je helemaal niks doet. Sommige mensen zijn daar net iets té goed in en zijn liever lui dan productief, maar er zijn ook genoeg mensen die het ontzettend moeilijk vinden om even te niksen. Toch zouden ook die mensen soms hun werk moeten neerleggen en even helemaal tot rust moeten komen. Je moet namelijk vaker niksen en wel hierom.

Even ‘niksen’ zorgt voor minder stress

Als je altijd maar bezig bent met school of werk en het liefst de hoogste cijfers haalt, dan is de kans groot dat je behoorlijk vaak stress hebt. Streven naar perfectie en hard werken is goed, maar tot een zekere mate. Probeer tijd voor jezelf te nemen om even helemaal tot rust te komen en je stress op die manier te verminderen.

Burn-outs

We leven in een tijd waarin burn-outs vaker voorkomen dan ooit. Er wordt van je verwacht dat jij goede cijfers haalt op school, dat je veel sport en dat je het ook op je werk goed doet. Leuk hoor, al die verwachtingen, maar het is soms maar wat moeilijk om al die dingen waar te maken. Als jij te lang stress hebt over dingen en te druk bent in je hoofd, dan kun je op een gegeven moment een burn-out krijgen. Lekker even niksen, dus!
 

Altijd bezig zijn maakt moe

Als jij non-stop bezig bent met dingen, dan word je op een gegeven moment behoorlijk moe. Zo moe, dat je bijna niet meer kunt functioneren. Het is een stuk beter als jij soms even gaat niksen om jezelf op te laden. Je zult misschien denken dat je het beste tot in de late uurtjes door kunt werken, maar je bent waarschijnlijk een stuk productiever als je even stopt met je drukke werk en het na een goede nachtrust weer oppakt.

Niksen terwijl je wél iets doet

Niksen hoeft niet te betekenen dat je helemaal niks doet. Als jij het moeilijk vindt om op de bank te zitten en voor je uit te staren, dan mag je natuurlijk best wat gaan doen. Voor de een werkt dat namelijk een stuk beter qua ontspanning. Kies ervoor om iets doelloos en dus ‘niet nuttigs’ te doen. Ga bijvoorbeeld tekenen, of maak een wandeling door het park. Zo ben je niet bezig met je werk en doe je toch nog iets, maar ben je tegelijkertijd gewoon lekker aan het niksen.

Beeld: iStock

Must reads 👀