Instagram gaat misleidende foto's verbergen

News door Fabienne

Slecht nieuws voor meiden die verzot zijn op Facetune en Photoshop: Instagram gaat overdreven bewerkte foto's verbergen. Een kleine retouch is dus geen probleem, maar misleidende foto's hoef je binnenkort niet meer op jouw tijdlijn te verwachten. Deze maatregel heeft Instagram ingevoerd om de enorme hoeveelheid aan fake news tegen te gaan. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan snel verder.

'Valse informatie' wordt verborgen

Deze nieuwe Instagram-functie is ontdekt door de Amerikaanse fotograaf Toby Harriman. Hij was zijn eigen foto's aan het bekijken toen plots de pop-up met de tekst 'Valse informatie' werd getoond. Zijn foto, een bewerkt plaatje van een man tussen bergen in alle kleuren van de regenboog, was door Instagram verstopt omdat het té misleidend was. Zelf is Toby niet blij met de verandering: "Het lijkt erop dat Facebook en Instagram fake foto’s én digitale kunst censureren." Kortgeleden lanceerde Instagram ook al een nieuwe functie: het aantal likes wordt bij sommige mensen verborgen. Hier lees je waarom. 

Instagram legt nieuwe functie uit

Instagram heeft gereageerd op de situatie en zegt de functie te hebben ontwikkeld om fake news tegen te gaan. Dit doen ze als volgt: allereerst zullen ze de authenticiteit van foto’s controleren aan de hand van feedback van gebruikers en bepaalde technologie, hierna worden de foto's geanalyseerd door onafhankelijke factcheckers. Als uit deze ondervindingen daadwerkelijk blijkt dat het gaat om een bewerkte, misleidende post, dan zal deze bedekt worden door een zwart vlak met de tekst 'Valse informatie'. Wij zijn benieuwd welke plaatjes Instagram nog meer gaan verlaten. Wist jij trouwens dat imperfecte foto's steeds populairder worden op Insta? Hier lees je waarom.

Bron: ad.nl | Beeld: iStock