Health

Onderzoek toont aan: dansen is hartstikke goed voor je hersenen

Houd jij ook zo veel van dansen? Het maakt niet uit waar je bent, overal kan jij helemaal losgaan. Op de verjaardag van je opa, het schoolfeest of op zaterdagavond met je vrienden in de club, als dat weer kan tenminste. Naast dat een danceparty enorm leuk en gezellig is, blijkt het ook erg goed voor je te zijn. Benieuwd waarom? Lees dan snel verder. 

DOSE komt vrij als je danst

Volgens het Greater Good Science Center (GGSC) van de Universiteit van Californië zijn de stofjes die vrijkomen als je danst heel goed voor je. Uit hun onderzoek is namelijk gebleken dat de combinatie van stofjes die vrijkomt tijdens het dansen, unieke voordelen voor je gezondheid en geluk heeft. Deze combinatie wordt DOSE genoemd en bestaat uit de stoffen dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine. Genoeg DOSE dus, als jij helemaal losgaat op de dansvloer. Waarom deze stofjes zo goed voor je zijn, lees je hieronder.

Dansen is goed voor je hersenen

Dopamine

Dopamine komt vrij als je aan iets leuks meedoet, geniet van iets gaafs of je wat plezierigs herinnert. Het luisteren naar muziek die jou aanspreekt, verhoogd ook je dopamine-gehalte. Is dat nou even toevallig: leuke muziek is een must als even lekker wil dansen. Dopamine in overvloed dus, als jij je dance moves showt. 

Oxytocine

Oxytocine is het 'verbindingshormoon'. Het komt vrij tijdens positief onderling contact en gevoelens van plezier. Wanneer jij met je besties je gek danst, zal oxytocine dus moeiteloos vrijkomen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd én hoe meer oxytocine. 

Serotonine

Serotonine heeft veel te maken met hoe jij je voelt. Tijdens iedere work-out, zo ook jouw danssessie, komt er serotonine vrij. Waarom dit stofje goed voor je is? Een gezond serotine-gehalte voorkomt depressies, angst en slaapstoornissen en heeft een positieve uitwerking op je stemming, zelfvertrouwen en eetlust. Lekker blijven dansen dus.

Endorfine

Endorfine is een stof die vrijkomt door beweging, net als serotonine. Waar serotonine een positieve uitwerking heeft op stemming en humeur, gaat endorfine nog een stapje verder. Door dit stofje worden gevoelens die te maken hebben met vermoeidheid en pijn geblokkeerd, zodat jij je alleen nog hoeft te focussen op het feit dat dansen je plezier geeft. Thanks endorfine!

Voel jij je dus niet zo goed? Zet je favoriete nummer aan, omring je met mensen en ga helemaal los. Hierna zul jij je geheid een stuk beter voelen. 

Bron: brit.co, daybreaker.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved