News

Dit is dus de reden waarom mensen 'gezondheid' zeggen als je niest

*Niest*... 'Gezondheid!'. We zijn bijna allemaal gewend om direct nadat iemand heeft geniest 'gezondheid' te zeggen. Dat is zo'n ongeschreven regel waar zo goed als iedereen van op de hoogte is. Heel logisch, toch? Nou, we zeggen het allemaal wel, maar weet jij eigenlijk wel waarom we mensen gezondheid toe wensen? Dit is namelijk de reden en dit is waarschijnlijk niet de reden die jij in gedachten had!

Met een kleine dosis nieuwsgierigheid ben jij waarschijnlijk bij dit artikel terecht gekomen. Eigenlijk is het best raar toch, dat we 'gezondheid' zeggen als iemand niest? Dat is er gewoon zo ingestampt. Vanaf nu weet jij waarom je dit doet en ben je weer een stukje wijzer geworden!

Hatsjoe, gezondheid!
Dat we 'gezondheid' zeggen na het niezen hebben we waarschijnlijk te danken aan paus Georgius I. Toen hij aan de macht kwam in het jaar 590, brak er namelijk een pestepidemie uit in Rome. In die tijd wisten ze nog niet hoe ze de ziekte tegen konden gaan, dus besloot de paus een zegening van God te vragen. De pest kon overgedragen worden door te niezen, omdat er dan speekseldeeltjes werden verspreid, dus daarom werden alle mensen die niesten toegesproken met een spreuk. Deze spreuk was Grieks en klonk als: 'Kyrie Eleison', oftewel 'gezondheid'. Een goed gebaar, dus!

Verkouden? In dit artikel lees je waarom je NOOIT je nies in moet houden!

niezen gezondheid verkoudenBron: Quest | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved