Lifestyle

Shocking: dit is waarom je NOOIT je nies in moet houden

Je neus begint te kriebelen, je voelt het al aan komen en *HAAATSJOE*. Nou, zo heb je niks, en zo heb je een hand vol. Niezen is vaak hartstikke irritant. Hij komt per se op de meest ongemakkelijke momenten opdagen en als je geluk hebt komen er nog een stuk of vijf niezen achteraan. Niezen is rot, maar dat is absoluut geen excuus om ‘m in te houden. Het inhouden van je nies is namelijk hartstikke gevaarlijk en wij vertellen je waarom.

Je hebt vast wel eens van iemand gehoord dat je ‘echt nooit je nies in moet houden, want dat is echt heel slecht!’. Dat het slecht is, daar kun jij je wel wat bij voorstellen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Als je niest komt er veel druk omhoog en die druk moet ergens naartoe.

Je gaat niet meteen dood als je je niets inhoudt, maar toch kan het wel voor ernstige gevolgen zorgen. De druk van je nies moet namelijk ergens naartoe. Als die druk geen uitweg vindt, blijft hij opgesloten in je hoofd. De kans dat je keel of trommelvlies scheurt wordt daardoor groot. Er kan ook een bloedvaatje in je hoofd openbarsten. Ja, echt!
Naar het ziekenhuis
Toch proberen heel veel mensen hun nies in te houden door hun neus dicht te knijpen of mond dicht te houden. Een man uit Leicester deed dit ook en kwam er al gauw achter dat dit een grote fout was. Hij moest naar het ziekenhuis met pijn in zijn nek. Ze onderzochten hem en kwamen er al snel achter wat er aan de hand was. De druk die op zijn keel stond heeft gezorgd voor een grote scheur in dat de achterkant van zijn keel. IEW, hoe eng?!

Heel weinig mensen staan er bij stil dat het inhouden van een nies weldegelijk gevaarlijk kan zijn. Dus als je weer eens verkouden bent en een nies op voelt komen, denk dan even na voordat je met je handen naar je neus grijpt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee ;-).

Bron: zita.be, gezonderleven.nl, nos.nl | Beeld: pixabay