Lifestyle

Opgeblazen gevoel? Zo kom jij er vanaf

Je kent ‘t wel, je hebt net gegeten en je voelt het al opkomen: een opgeblazen buik. No worries, het overkomt namelijk iedereen weleens. Naast dat een opgeblazen buik een pijnlijk gevoel opwekt, stimuleert het ook je winderigheid. En daar zitten we natuurlijk echt niet op te wachten, zeker niet in het openbaar… Wij geven je tips, zodat je weet wat je er aan kan doen. 

Wat je kan doen tegen een opgeblazen gevoel

De oorzaken van een opgeblazen gevoel zijn vaak: gasvorming door de bacteriën in je darmen en de lucht die je inslikt onder het eten. Het komt dus voornamelijk door hoe en wat je precies eet. 

1. Eet meer vezels

Vezels, ze zorgen ervoor dat jouw darmwerking goed verloopt. Vezels zitten in de, jawel: gezonde producten, dus groenten, fruit, noten en volkoren graanproducten. Gezond eten is dus niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je buik :-). Let er wel op dat sommige producten waar vezels in zitten juist kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel. 

2. Drink warm water of thee 

Drink een warme kop thee of gewoon een glas met heet water. Heb jij er vooral ‘s ochtends last van? Drink dan een glas lauw water op een lege maag. Je stimuleert hiermee je spijsvertering. Drink je liever helemaal geen thee? Combineer heet water met citroen of munt. Hoogstwaarschijnlijk moet jij na een halfuur of één uur al naar de wc. 

Thee drinken vrouw

3. Eet geen grote maaltijden

Eet geen hele grote maaltijden. Hou het liever klein en verdeel het over de dag. Probeer echt dagdelen aan te houden bijvoorbeeld: de ochtend, middag en avond. Je spijsvertering went namelijk aan jouw routine als jij een systeem aanhoudt. Af en toe een tussendoortje is natuurlijk wel toegestaan. 

4. Beperk je suiker 

Inmiddels weten we wel dat suiker niet altijd het beste middeltje is. Het is niet gezond, maar zit vrijwel bijna overal in. We kunnen het moeilijk vermijden. Wanneer je op je suikers wil gaan letten, kijk dan naar de toegevoegde suikers. Dit zijn meestal de boosdoeners van jouw opgezette buik.

5. Neem tijd om te eten

We weten het, je hebt trek en je wil zo snel mogelijk je eten binnenkrijgen. Alleen dit is dus niet goed voor je darmen. Het leidt tot een te veel aan lucht in je buik. Bij snel eten slik je namelijk veel lucht in. Kauw rustig en probeer niet te veel te praten onder het eten. 

6. Minder producten eten die gasvorming geven

Je kan minder producten eten die gasvorming en dus je winderigheid veroorzaken. In de producten zoals spruitjes, sla, uien, bonen, broccoli en linzen komt dit voornamelijk voor. 

Wat kleine tips:

– Drink geen koolzuurhoudende dranken, zoals Cola en Fanta
– Geen kauwgom 
– Doe aan lichaamsbeweging

Good luck!

Bron: Rennie.nl, Womenshealthmag.com | Beeld: iStock

Must reads 👀