Beauty

Haaruitval door stress: dit is het en zo kom je er vanaf

Het is een nachtmerrie voor elk meisje: haaruitval. Je haar wordt steeds dunner en je kunt je hierdoor erg onzeker gaan voelen. Wanneer je haar uitvalt onder de douche is dit een onschuldige reden, maar het kan ook liggen aan stress, en dit moet je toch wel serieus nemen. 

Oorzaak van haaruitval door stress
Haaruitval kan erg vervelend zijn, voor veel vrouwen is hun haar namelijk erg belangrijk. De uitspraak: “Als je haar maar goed zit” bestaat niet voor niets. Haaruitval kan ontstaan door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld door stress. Door de stress zit er meer adrenaline in je lichaam. Normaal breekt je lichaam dit af, maar bij stress is dit lastiger.
De adrenaline hoopt zich op, voornamelijk in de hoofdhuid. Dit komt doordat de bloedcirculatie hier zwakker is. Vervolgens bereikt de adrenaline de talgklieren in de hoofdhuid waardoor er melkzuur wordt aangemaakt. Hierdoor wordt er te veel melkzuur aangemaakt. Dit heeft negatieve effecten op de groei van je haren, of je haar valt uit. 

Kenmerken van haaruitval door stress
Je haar kan natuurlijk ook uitvallen door weersveranderingen, dus hoe weet je nou of het daadwerkelijk komt door stress? Het kenmerkt zich doordat je ineens een grote hoeveelheid haar verliest, geen pijn of jeuk hebt en wanneer je haar ineens een stuk dunner wordt. 

Haaruitval door stress voorkomen
Om haaruitval door stress te voorkomen is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, om zo stress in de hand te houden. Zorg dat je voldoende slaapt en eet, drink genoeg water, sport om je hoofd leeg te maken en zorg voor een goede balans tussen je werk of studie en privéleven. 

Dit kun je doen bij haaruitval door stress
Haaruitval door stress is meestal een tijdelijke zaak. Toch is het handig om een bezoekje aan de huisarts te brengen en de stress te verminderen. Gebruik de volgende tips:

1. Verminder je stress. Kijk waar de oorzaak ligt van je stress en zorg dat je dit vermindert. Heb je bijvoorbeeld een erg drukke periode met heel veel toetsen? Plan dan ook leuke dingen voor jezelf in met vriendinnen om een betere balans te creëren. 

2. Gebruik verzorgende haarproducten. Versterk je haar met verzorgende producten waardoor je haar en hoofdhuid minder beschadigd raken. 

3. Hoofdhuidmassage. Een hoofdhuidmassage stimuleert de doorbloeding, hierdoor wordt er meer adrenaline afgevoerd en minder van het schadelijke melkzuur aangemaakt. 

4. Neem vitamines. Vitamines kunnen ervoor zorgen dat je haar weer sneller aangroeit. 

5. Eet gezond en slaap voldoende. Dit zorgt ervoor dat je stress levels omlaag gaan.

6. Doe deze ontspanningsoefeningen. 

Wist je dat je ook puisten door stress kunt krijgen? Dit is de reden. 

Bron: wellandgood.com, hairlabs.nl, haarstichting.nl | Beeld: iStock