Lifestyle

Dit is alles wat je moet weten over het anticonceptiemiddel: de pil

Seks is fijn, maar een ongewenste zwangerschap is dat natuurlijk niet. Logisch ook dat veel vrouwen er uiteindelijk voor kiezen om een anticonceptiemiddel te gebruiken. De pil bijvoorbeeld. Die is niet alleen hartstikke handig om een zwangerschap te voorkomen, maar het middel helpt ook tegen allerlei vervelende kwaaltjes. Overweeg jij om aan de pil te gaan? We praten je bij over wat je allemaal moet weten. 

Veel vrouwen gebruiken de pil om zwangerschap tegen te gaan
Een veelvoorkomende reden om aan de pil te beginnen is natuurlijk om niet zwanger te worden. De pil is hiervoor een goed middel, maar deze is niet 100% betrouwbaar. Hoewel het over het algemeen niet vaak voorkomt dat vrouwen tijdens goed gebruik van de pil zwanger worden, is de mogelijkheid toch aanwezig. Dus wil jij er helemaal zeker van zijn dat je niet zwanger wordt, dan is het veiliger om voor ‘double dutch’ te gaan: de pil én een condoom gebruiken. Ook beschermt een condoom je tegen eventuele soa’s en dat doet de pil niet.

De pil kan buikpijn tijdens de menstruatie verminderen
Als jij veel last hebt van buikpijn tijdens je menstruatie, dan kan de pil een goede oplossing zijn. Veel vrouwen ervaren door het gebruik van de pil minder krampen in de periode dat ze ongesteld zijn. Scheelt weer wat pijnstillers!

Wist je trouwens dat veel vrouwen meer zin hebben in seks als zij ongesteld zijn? In dit artikel lees je hoe dit komt.

Onregelmatige menstruatie kan verholpen worden met de pil
Het gebruik van de pil zorgt er in veel gevallen voor dat je period regelmatiger wordt. Sommige vrouwen zijn heel wisselvallig ongesteld en kunnen niet goed inschatten hoe lang of wanneer zij ongesteld zijn. Wanneer je de pil gebruikt word je – als het goed is – in je stopweek ongesteld. De meeste pillen slik je namelijk 21 dagen, wanneer je een stopweek van 7 dagen inlast. Deze 7 dagen slik je geen pil en word je dus ongesteld.
Bij de pil kun je je stopweek overslaan
Het is mogelijk om je ongesteldheid de baas te zijn wanneer je de pil gebruikt. Je kunt er namelijk voor kiezen om na 21 dagen alsnog door te gaan met het slikken van de pil en op die manier je stopweek over te slaan. Wanneer je dit doet zul je niet ongesteld worden. Wel goed om te weten is dat de kans op doorbraakbloedingen hierdoor wat groter wordt. 

Discipline is belangrijk bij het slikken van de pil
Het is belangrijk om de pil met regelmaat te slikken en ook zeker geen pil te vergeten. Zodra je een pil vergeet ben je namelijk niet meer beschermt tegen zwangerschap. Als jij van jezelf weet dat je vaak dingen vergeet, dan is een pil misschien niet de juiste vorm van anticonceptie. 

Om je te helpen bij het slikken van de pil zijn er een aantal apps gelanceerd. Deze apps sturen je een melding op het moment dat je je pil moet nemen, waardoor je dus steeds een herinnering krijgt. 

Soms brengt de pil bijwerkingen met zich mee
Hoewel de pil voor veel vrouwen een goed anticonceptiemiddel is, kan het slikken ervan ook bijwerkingen veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld door aankomen en het kan ook invloed hebben op je humeur. Bespreek dus goed met je dokter welke pil geschikt is voor jou en houd ook goed in de gaten of je veranderingen ervaart door het gebruik van de pil.

Er zijn alternatieven voor de pil
Doordat de pil dus bijwerkingen heeft of niet helemaal safe is wanneer je deze weleens vergeet, is de pil niet voor iedereen geschikt. Er bestaan daarom alternatieven, zoals het spiraaltje of de prikpil. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten voordat je een spiraaltje laat zetten

Beeld: iStock

Must reads 👀