Lifestyle

Vergeet jij je pil vaak in te nemen? Vanaf nu nooit meer

Anticonceptiemiddelen zijn tegenwoordig dé redding van vrouwen die niet zwanger willen worden, met name de pil. Seks wordt daardoor niet 100% veilig, maar de kans dat je toch zwanger wordt is wel heel erg klein. Maar mocht je de pil één keer vergeten, dan is de kans op zwangerschap opeens een stuk groter. En hoewel we allemaal weten hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn, lijkt het toch nog een hele opgave om de pil goed in te nemen.

Je mag de pil binnen 12 uur nog innemen, maar de werking is inmiddels al wel een stuk achteruit gegaan. Het is belangrijk om consistent te zijn met het innemen van je pil, maar wij begrijpen ook dat het kan gebeuren dat je hem soms vergeet. We blijven allemaal mensen, en niemand is perfect. Met deze tips zorg jij ervoor dat je nooit meer je pil vergeet in te nemen!

1. Zet een alarm
Logisch, maar wel heel effectief: zet een alarm op je telefoon. Waarschijnlijk heb jij namelijk net zoals bijna de rest van de wereldbevolking altijd je telefoon bij de hand. Zet een wekker en dan word je er waar je ook maar bent aan herinnerd dat het weer tijd is om je pil in te nemen.

2. Download een reminder-app
Een app downloaden is op meerdere vlakken een goed idee. Je krijgt niet alleen een melding wanneer je je pil in moet nemen, maar hij houdt ook bij op welke tijdstippen je hem hebt genomen en wanneer je weer ongesteld moet worden. Hoe handig is dat!

3. Schrijf het op
Mocht je wat minder met het digitale wereldje hebben, dan kun je ook reminders in je papieren agenda zetten. Als je niet wilt dat iedereen in je agenda “20:00 uur: pil nemen” meeleest, dan kun je bijvoorbeeld een symbool bedenken. Jij weet dan wel waar ‘ie voor staat. Daarbij komt kijken dat de technologie ons heel af en toe wel een beetje blijft hangen, dus een back-up op papier kan helemaal geen kwaad.

4. Regel een buddy
Is jouw vriendin ook zo slecht in het innemen van de pil? Word dan gewoon elkaars buddy! Spreek samen een tijd af en stuur elkaar een reminder via een berichtje. Als jij het vergeet, heeft je vriendin het waarschijnlijk wel onthouden. En andersom net zo natuurlijk!

5. Hang blaadjes op
Sticky notes zijn ontzettend handig voor kleine boodschapjes. Je kunt hem bij de deur hangen met de tekst “deur op slot gedaan”? Maar op diezelfde manier kun je hem ook naast je bed of in de badkamer hangen met de tekst “pil ingenomen?” erop. Sticky notes vallen sowieso op door de felle kleuren en als je het een tijdje gewend bent hoef je alleen nog maar het kleine blaadje te zien hangen. Oh ja, die pil!

6. Leg je pil op een logische plek
Het is handig én het bespaart vaak een hoop stress als je je pil altijd op dezelfde plek hebt liggen. Leg hem bijvoorbeeld op je nachtkastje als je hem inneemt voordat je ’s avonds gaat slapen. Neem je hem ’s ochtends? Stop hem dan bijvoorbeeld in je make-uptasje. Je hebt hem dan altijd bij de hand! Daarnaast is het ook fijn dat je nooit hoeft te stressen omdat je je stripje kwijt bent.

Weet jij al alles over de anticonceptiepil? Test het hier!

Bronnen: elitedaily.com, buzzfeed.com, popsugar.com | Beeld: iStock