Lifestyle

Quiz: weet jij alles over de anticonceptiepil?

Wie aan de pil is herkent het ongetwijfeld: iedere ochtend of avond slik je ‘m trouw met een slokje water en als je strip op is las je een stopweek in (of begin je aan een nieuwe strip). Je weet dat het je zou moeten beschermen tegen een zwangerschap maar eh… hoeveel weet je eigenlijk verder van de pil? Misschien niet zoveel als je zou denken! Girlscene test in dit artikel je kennis over de anticonceptiepil. 

De antwoorden vind je onderaan dit artikel.

1. Moet je de pil op een vast tijdstip innemen?
A. Ja
B. Nee

2. Word je dikker van de pil?
A. Ja
B. Nee
C. Misschien

3. Krijg je minder zin in seks door de pil?
A. Ja
B. Nee
C. Misschien

4. Is de pil 100% veilig?
A. Ja
B. Nee

5. Mag je bepaalde pillen enkele maanden aaneen doorslikken?
A. Ja
B. Nee

6. Krijg je stemmingswisselingen door de pil?
A. Ja
B. Nee
C. Misschien

7. Ben je nog steeds beschermd als je ziek bent?
A. Ja
B. Nee

8. Ben je meteen beschermd als je begint met de pil?
A. Ja
B. Nee

9. Krijg je minder puisten door gebruik van bepaalde pillen?
A. Ja
B. Nee

10. Maakt het uit als je de pil een keer vergeet?
A. Ja
B. Nee

anticonceptiepil feiten

De antwoorden volgens gynaecologe Annick van Horenbeeck

1. A
Het is aan te raden om de pil altijd op een vast moment in te nemen. Waarom? Dat voorkomt tussentijdse bloedingen. Bovendien vergeet je ‘m minder snel als je weet dat je iedere avond om 10 uur je tanden poetst en je pil inneemt.

2. C
Onderzoek kan niet uitsluiten of bevestigen dat je dikker wordt van de anticonceptiepil. “Dat gewichtstoename als een mogelijke bijwerking in de bijsluiter wordt vermeld, betekent dat patiënten dat ooit zo hebben gerapporteerd aan de fabrikant. Een oorzakelijk verband is daarmee nog niet bewezen.”

3. C
Het is nooit bewezen dat de pil je libido beïnvloedt. “De vrouwelijke libido piekt rond de eisprong, en die blijft door de pil net weg. Die grote uitschieter halverwege de cyclus is er dus niet meer, maar dat betekent nog niet dat de zin in seks volledig keldert.”

4. B
Nee, de pil is niet 100% betrouwbaar, maar wel 99% als je het perfect inneemt. Pillen vergeten, te laat beginnen met een nieuwe strip en overgeven of diarree verminderen de betrouwbaarheid.

5. A
Ja, bepaalde pillen mag je enkele maanden aaneen doorslikken. Dat je iedere maand ‘ongesteld’ moet worden als je aan de pil bent is niet waar. Een maandelijkse bloeding is bij bepaalde pillen geen must. Lees dit artikel nog eens terug om er alles over te leren.

6. C
Het is niet bewezen dat je door de pil stemmingswisselingen krijgt. Wel is dit als mogelijke bijwerking gemeld.

7. B
Nee, als je ziek bent ben je niet in alle gevallen nog beschermd. Heb je de pil ingenomen en heb je daarna overgegeven of diarree gekregen? Dan is het niet veilig meer en moet je de bijsluiter raadplegen wat je het beste kunt doen. Of neem contact op met je huisarts.

8. B
Let op: als je met de pil begint betekent het niet altijd dat je vanaf dag één direct beschermd bent. Better safe than sorry, dus volg de instructies van je huisarts op. 

9. A
Ja, sommige pillen kunnen ervoor zorgen dat je minder puisten krijgt of dat onzuiverheden compleet verdwijnen. Overleg in dat geval met je huisarts welke anticonceptiepil het beste bij je past.

10. A
Ja, het maakt uit als je de pil vergeet. Het is onveilig om bijvoorbeeld een langere stopweek in te passen (want: niet beschermd) en überhaupt een pil vergeten vermindert de betrouwbaarheid van de pil.

Wil je meer weten over de anticonceptiepil? Op het platform It’s About Time krijg je antwoord op al je vragen.

Lees ook:

Beeld: iStock

*Dit is een advertorial

Must reads 👀