Lifestyle

Voor het eerst condooms kopen? Let hier dan op

Met of zonder smaakje, extra groot, met ribbels of toch een latexvrije condoom? Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en merken condooms te krijgen. Wanneer je voor de eerste keer een condoom koopt kan dit best overweldigend zijn. Welke condoom is nu de juiste? Wij helpen je op weg.

Allereerst is het belangrijk om niets te doen waar je nog niet klaar voor bent, of waar je later spijt van krijgt. Seks is leuk en lekker, maar alleen als je er zelf klaar voor bent én het veilig gebeurt. Ben jij 100% zeker klaar voor de volgende stap? Zorg dan dat je zelf ook goed voorbereid bent en een condoom bij je hebt. Een condoom zorgt er namelijk niet alleen voor dat je niet zwanger raakt, maar ook dat je geen geslachtsziektes overbrengt. Beter safe the sorry. 

Ga jij voor de eerste keer condooms kopen, let dan op deze punten:

1. Maat
Wanneer je voor de eerste keer een condoom gaat kopen kan dit best overweldigend zijn. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten condooms met verschillende doeleinden. Om het nog eens extra lastig te maken zijn er ook nog verschillende merken, smaakjes én maten, oh boy.  Het kiezen van de juiste maat condoom is erg belangrijk. Bij een te kleine condoom loop je sneller de kans dat hij kapot gaat. Bij een condoom die te groot is loop je het risico op onveilige seks omdat de condoom afzakt. Het beste kun je kiezen voor een normale condoom, deze passen de meeste heren.

Condooms worden getest op houdbaarheid en flexibiliteit, de kans dat een normale condoom knapt is daarom erg klein. Mocht je bedpartner een extreem groot (of klein!) formaat hebben, dan heeft hij waarschijnlijk ook zelf al maatregelen getroffen. 

2. Materiaal
De meeste condooms zijn gemaakt van latex. Het voordeel hiervan is dat ze stevig zijn en een stretch hebben zodat hij veel mannen past. Voor mannen en vrouwen die allergisch zijn voor latex bestaan er speciale latexvrije condooms. Hiernaast zijn er ook nog verschillende materialen condooms die extra stimulatie geven zoals ribbeltjes of nopjes. Voor de eerste keer kun je het beste een normaal condoom kiezen, maar wees niet bang op in de toekomst te spelen met verschillende soorten en smaken.

Lees hier meer over verschillende soorten condooms.

3. Glijmiddel
Glijmiddel maakt seks makkelijker, maar is niet verplicht. Vooral de eerste keer kan het helpen om alles wat soepeler te laten verlopen. Kies voor een glijmiddel op basis van water of siliconen, liever niet op basis van olie. Door de olie kan het condoom afzakken waardoor het niet meer veilig is.

4. Prijs
Een duurdere condoom is niet veiliger dan een goedkopere condoom. Alle condooms die verkocht worden moeten aan dezelfde eisen voldoen. Durex is het bekendste merk wat betreft condooms, maar andere (goedkopere) merken zijn net zo goed.

Vind je het toch nog best spannend om een condoom te kopen in een winkel, dan kun je gelukkige ook online condooms bestellen. Dit doe je anoniem vanachter je computer.

Bron: Glamour, condoom-anoniem | Beeld: iStock

Must reads 👀