Food

Calorieën tellen: zin of onzin?

Een vrouw heeft gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig. Iemand die meer beweegt heeft meer calorieën nodig dan iemand die weinig beweegt en zo geldt dit ook andersom. Maar hoeveel zijn er dat dan precies? Wij vrouwen staan dan ook geregeld in de supermarkt alle etiketten door te spitten en hebben de nodige apps om onze calorie inname bij te houden. Maar is calorieën tellen de oplossing voor een gebalanceerd en gezonde leefstijl of moet je naar andere inhoud van het product kijken? Calorieën tellen: zin of onzin?

Je bent wat je eet
Dit is een fabel. Je bent niet wat je eet, maar wat je opneemt. Niet elke calorie die je eet neemt je lichaam op. Er zijn bijvoorbeeld calorieën die onverteerbaar zijn en er bijna heel weer uitkomen tijdens een grote boodschap. Zo blijkt uit onderzoek dat wanneer je 170 calorieën amandelen eet je slechts 129 calorieën opneemt. De overige calorieën verlaten je lichaam weer op het toilet.

Daarnaast verbrand je direct calorieën tijdens het verteren van je voedsel. Je lichaam verbrandt al calorieën voordat je een kleine moeite doet. Hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het verteren van je voedsel, verschilt per product. Iets met veel vezels kost veel meer moeite dan het verteren van een appel. 

Vrouw kijkt in koelkast en is bezig met calorieën tellen

Calorieën tellen werkt misleidend en wel hierom
De juiste verschillende voedingstoffen zorgen ervoor dat jij energiek je dag doorkomt. Wanneer je gaat focussen op calorieën tellen dan neem je hoogstwaarschijnlijk de producten waar zo min mogelijk in zit. Je zult gauw genoeg merken dat dit juist averechts werkt. Je begint kracht te verliezen, bent snel moe en wellicht een tikkeltje prikkelbaar. Doordat je veel caloriearme producten eet, die naast calorieën ook andere essentiële stoffen missen, loop je een hoop vitamines en mineralen mis die je juist nodig hebt om optimaal te functioneren. Calorieën zeggen namelijk niks over de kwaliteit van het voedsel. Naarmate verlies je dus te snel gewicht of val je terug in je normale patroon en kom je juist weer aan.

Moet je dan helemaal geen calorieën meer tellen?
Calorieën tellen is in principe niet verkeerd indien je niet in doorslaat. Wanneer je bijvoorbeeld wil afvallen en dit maar niet lukt, is het best een goed idee om eens je calorie inname bij te houden. Het doel is dan vooral om inzicht te krijgen in wat je allemaal eet. Wanneer je dit bijhoudt zie je welke voedingstoffen je tekort komt en in welke je juist moet minderen. Een gezonde levensstijl gaat tenslotte om de juiste balans vinden. Je moet vooral onthouden dat je lichaam geen calorie-tellende machine is. In principe zeggen calorieën vrij weinig, doordat je lichaam anders reageert op verschillende voeding. Het gaat dus vooral om inzicht en niet zozeer om het tellen.

Bron: happyhealthy.nl, drogespieren.nl, gezondheidsnet.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook