Health

Sporten skippen? Na deze tijd raak je out of shape (en dat is sneller dan je denkt)

Vooral wanneer de zomer eraan komt en we hard genoeg hebben gewerkt voor onze summer body, laten we het sporten nog wel eens links liggen. De zon begint eindelijk te schijnen in ons kikkerlandje! In deze periode spendeer je je tijd natuurlijk liever in de zon dan binnen de vier muren van een sportschool. Maar hoe lang duurt het voordat je lichaam na al het chillen en minder gezond eten out of shape raakt? Lees hier hoe snel je eigenlijk weer je billen in je sportbroek moet hijsen. 

Na hoe lang niet sporten ben je out of shape?

Hoe lang het duurt voordat je lichaam reageert op je sport break hangt er ook helemaal van af hoe fit je bent. Het maakt dus uit of je twee keer in de week sport of vijf of meer keer. Je verliest minder snel spieren wanneer je voor een langere tijd vaker sport. Dus als jij twee keer in de week sport en je workouts voor een aantal weken aan de kant schuift ben je sneller terug bij af. Je spieren blijven het langst goed aanwezig als je al langer dan een jaar meerdere keren per week sport. Hierdoor blijft wat je hebt opgebouwd langer aanwezig. Het kost daarom voor minder fanatieke sporters veel meer moeite om de draad weer op te pakken. Nu je dit weet moet je juist op de dagen dat je alleen al van de gedachte aan sport de kriebels krijgt, vooral gaan om in de juiste sport vibe te blijven. 

Het verschil tussen krachttraining en cardio
Je cardioconditie is gevoeliger voor een sport break dan je spierkracht. Bij een break in je spierkracht training verlies je kracht na ongeveer twee tot drie weken. Wanneer je licht blijft bewegen duurt het ongeveer vier of vijf weken. Bij je cardioconditie gaat het allemaal iets sneller. Wanneer je twee maanden hard hebt getraind, verdwijnt het allemaal in de helft van de tijd. Vooral beginnelingen voelen dit effect goed en snel.

Soms is een sport break goed
Het hangt er natuurlijk ook van af wat voor een sport break je neemt. Wanneer het komt door stress of lichamelijke klachten is het goed om je lichaam rust te geven. Als je in deze tijd goed voor je lichaam zorgt zijn de gevolgen veel kleiner. Wanneer je een zomer break neemt waarin je in de zomermaanden volop geniet van alle drankjes en hapjes die je voor je neus geschoteld krijgt en je na twee maanden je sportkleding moet afstoffen, dan zul je dat ook heviger voelen. De kunst is om tijdens je sport break op je voeding te blijven letten en zo nu en dan een beetje te bewegen wanneer dit mogelijk is. Stap een keer op de fiets of loop naar huis wanneer je je tonnetje rond eet bij een all you can eat restaurant. Op deze manier blijven de gevolgen het kleinst en blijf je zo goed en lang mogelijk in shape
Sportieve vrouw
Bron: bedrock.nl, fitgirlcode.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved