Health

6 tips om in shape te blijven

In shape blijven, het is niet altijd even gemakkelijk. Veel verleiding ligt op de loer en een greep naar de chipskast is zo gedaan. Ondanks dat jij zelf misschien wel gemotiveerd bent, werkt je omgeving ook niet altijd mee. De verjaardag van je tante mijd je dan ook liever, want ondanks dat je eten afslaat, word je volgepropt lekkernijen. In shape blijven is niet gemakkelijk, maar wanneer jij je aan de volgende punten houdt moet het vast en zeker lukken!

Verminder cheatfood
Eten is een van de belangrijkste dingen als het gaat om het in shape blijven en misschien ook wel het moeilijkste. Want hoe moeilijk is het wanneer iedereen zit te genieten van jouw favoriete cheat food en jij nee moet zeggen. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk junk/cheatmeals uit je dagelijkse patroon te verbannen. Beperk ongezonde dingen in lichte mate voor tot het weekend.

Het totaal verbannen van ongezond eten is voor bijna iedereen een onmogelijk doel. Je wilt graag een goede shape behouden, maar het moet ook leuk blijven. Je mag streng zijn voor jezelf, maar je hoeft niet te overdrijven. Beperk ongezonde snacks daarom tot het weekend. Zo kun je af en toe genieten van iets lekkers en houd jij deze leefstijl beter en gemakkelijker vol. Natuurlijk is er geen man overboord wanneer jij doordeweeks een verjaardag hebt en een heel klein stukje taart neemt. Maar probeer dit over het algemeen niet te doen. Er is namelijk altijd wel een reden waarom je iets lekkers mag eten van jezelf. Steeds vaker en meer snaaien ligt dan ook op de loer.

Eet puur
Eet zoveel mogelijk puur. En haal je voedingsstoffen zoveel mogelijk uit onbewerkte producten. Wanneer je koolhydraten nuttigt kun je dit het beste halen uit producten als fruit en groenten. Producten met toegevoegde suikers kun je het beste zoveel mogelijk laten staan. Wanneer je wel wel voor een kant-en-klaar product kiest, neem dan het product met de minst toegevoegde suikers.

Eet niet te veel koolhydraten
Koolhydraten zijn nodig om je motor te laten draaien en jou te voorzien van energie. Wanneer je sport en een drukke dag hebt of misschien wel een snelle stofwisseling dan heb je meer koolhydraten nodig dan wanneer je de hele dag op school of achter de computer zit. Eet de meeste koolhydraten voor een grote inspanning, zoals sporten. Voor het sporten is het goed om wat meer koolhydraten te eten dan de rest van de dag. Je lichaam moet namelijk hard werken en presteren. Wat extra energie kan dus zeker geen kwaad.

in shape blijven
Eet voldoende
Wanneer je in shape wilt blijven is het belangrijk om niet te veel en te ongezond te eten. Toch moet je ook uitkijken dat je niet te weinig eet. Je lichaam heeft brandstof nodig om in gang te blijven. Het is dus belangrijk om je lichaam te voeden met wat het nodig heeft. Eet producten met een hoge voedingswaarde en weinig kunstmatige toevoegingen.

Drink veel water
Iets wat veel mensen onderschatten is het drinken van water. Het drinken van water is essentieel voor ons lichaam. Water is het belangrijkste bij de opname en afbraak van vetten en de afvoer van afvalstoffen. Het drinken van veel water heeft dan ook een positief effect op je huid. 

Sporten
Krachttraining is een effectieve om in shape te blijven. Krachttraining zorgt niet alleen voor het opbouwen van spiermassa, maar het verhoogt ook je stofwisseling, verbrandt calorieën en versnelt je gewichtsverlies. Daarnaast kun je natuurlijk allerlei andere sporten doen, als je maar in beweging blijft. Kies iets wat jij leuk vindt en voor jou goed werkt.

Lees ook:

Beeld: iStock | bron