Food

Waar zitten koolhydraten in? Vind hier het antwoord op je vraag

''Waar zitten koolhydraten in?'' is een vraag die je jezelf wellicht vaker stelt. Als je een beetje op de lijn wil letten of nog even strakker in je vel wil zitten voor de zomer is het verminderen van koolhydraten in je eetpatroon helemaal geen slecht idee. Toch is het voor veel mensen lastig te onderscheiden welke koolhydraten ze wel of juist niet moeten eten of dat ze juist helemaal geen koolhydraten mogen eten. Hoe zit dat precies? Om alles over koolhydraten een beetje te verduidelijken beantwoordt Girlscene met alle liefde de vraag: waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten no of go?
Als jij nog wat kilo's wil verliezen is het minderen in koolhydraten een goede oplossing. Je vetpercentage daalt hierdoor, maar je zult merken dat je energieniveau opmerkelijk laag is. De boosdoener tijdens dit proces is dat je ineens veel meer zoete of vette cravings krijgt. Dit zijn niet de enige twee effecten van minder koolhydraten eten. Dit gebeurt er nog meer als je stopt met koolhydraten eten.

In héél veel producten zitten koolhydraten en om deze voedingstof te vermijden is dat dus best lastig. Daarom is het een idee om koolhydraatarm te eten. Je hebt koolhydraten tenslotte niet alleen nodig om je lichaam energie te geven, ook je brein vrolijkt op van het nodige portie koolhydraten. Vooral bij vrouwen hebben koolhydraten een goed effect op het humeur.
Koolhydraten
Oké, koolhydraten eten is een go, maar waar zitten koolhydraten in?
Om de prangende vraag ''Waar zitten koolhydraten in?'' te beantwoorden, heeft Girlscene een overzichtje voor je gemaakt. Dit overzicht is verdeeld in twee rijen: de snelle koolhydraten en de langzame koolhydraten. 

Waar zitten koolhydraten in?
Snelle koolhydraten
- Desserts van taart tot gesuikerde toetjes
- Snoep
- Chocola
- Frisdrank, vruchtensappen en kant-en-klare smoothies
- IJs
- Witbrood, witte pasta, witte rijst etc.
- Ontbijtgranen (terwijl vaak op de verpakking staat dat het super healthy is, is dit vaak niet het geval. Ga voor een havermoutontbijt. Dat geeft je een boost voor de hele ochtend).
- Kant-en-klare soepen en sauzen

Langzame koolhydraten
- Volkorenbrood en volkoren pasta
- Quinoa
- Zilvervliesrijst
- Havermout
- Knolgroenten en wortelgroenten
- Peulvruchten
- Zoete aardappel
- Fruit en gedroogd fruit

via GIPHY

Welke koolhydraten kun je beter eten?
Misschien weet je het antwoord zelf al na het zien van de twee lijsten. In de lijst met snelle koolhydraten staan veel producten die maar voor een kortere tijd verzadigen en waarna je veel sneller weer trek hebt. De langzame koolhydraten zijn de producten waarmee jij energievol de dag doorkomt. 

Doordat jij op zoek was op het antwoord op de vraag ''Waar zitten koolhydraten in?'', ben je wellicht ook nieuwsgierig naar producten die heel weinig koolhydraten bevatten. Dit zijn er een aantal:
- (Groene) groenten: onder andere spinazie, sla, andijvie, pompoen, prei, ui, komkommer, kool en avocado
- Zaden en pitten: onder andere chiazaad, lijnzaad, sesamzaad, hennepzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten
- Noten: onder andere amandelen, cashewnoten, walnoten, pecannoten, macadamia's en pistachenoten 
- Eieren
- Zuivel: kwark, (Griekse) yoghurt, hüttenkäse 
- Vleesvervangers

Wanneer je een gezonde leefstijl wil is het vooral belangrijk om gevarieerd te eten in combinatie met genoeg beweging. Hoe je dat doet lees je hier.

Bron: puurfiguur.nl, drogespieren.nl, healthline.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook