Food

Dit is de reden waarom je quinoa moet eten zo maak je het (dus niet)

Quinoa is super hip! De recepten vliegen je om de oren. Je vindt het in je salade, veggie bowls en zelfs in je hamburger. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezond. Hou jij hier ondertussen ook erg van, maar moet je met schaamrood op de kaken bekennen dat je niet weet hoe je dit maakt? No worries. In dit artikel lees je alles over quinoa (kien-wa) aan bod inclusief een paar recepten.

Wat is quinoa?
Het wordt ook wel graan genoemd omdat het op dezelfde manier wordt gebruikt en het dezelfde voedingswaarden heeft, maar dat is het niet. Het is een zaadje met een nootachtige smaak, afkomstig uit het Andes-gebied. Wist je dat er meer dan 3000 soorten quinoa bestaan? Wow. De meest voorkomende  zijn de gele, bruine, rode en zwarte soort. Wij gebruiken meestal de gele omdat deze makkelijk verkrijgbaar is. Een paar jaar geleden was quinoa nog vrij onbekend, maar tegenwoordig koop je het bijna op elke hoek van de straat. Dit komt vooral omdat het glutenvrij is en dus een goede vervanger voor graan.

quinoa zaad receptHealthy
Quinoa is super voedzaam en bevat heel veel eiwitten, vitamines en mineralen. Een kleine portie van dit powerfood volstaat al als hele maaltijd! Het wordt veel gebruikt door mensen die willen afvallen of die gezonder willen eten. Moet je er geen vette kaas en dressing doorheen gooien hè ;-). Nog een paar gezondheidsvoordelen van quinoa:

♥ Het kan je bloedsuikerspiegel verbeteren
♥ Het is ontstekingsremmend
♥ Het is goed voor je spijsvertering
♥ Het bevat veel antioxidanten wat goed is voor je afweersysteem

Genoeg redenen om eens een heerlijke maaltijd met quinoa te maken toch? Gelijk de eerste tip: zaden die niet zijn voorgekookt moet je eerst goed wassen. Er zit namelijk een bitter laagje om het zaadje heen en dat is niet heel tasty. Voor de bereiding gaan we uit van gele quinoa. Voor andere soorten zijn er namelijk ook verschillende manieren om het klaar te maken. 

Hoe bereid je het?
- Net als rijst heeft quinoa een verhouding van 1-2. Dus voor één kopje quinoa heb je twee kopjes water nodig. Niet meer, dan wordt het papperig en dat willen we natuurlijk niet. 

- Kook eerst het water en voeg dan de quinoa toe.

- Dek de pan af en zet het vuur wat lager. Laat het voor een kwartier zachtjes koken tot de quinoa gaar is. 

- Laat het goed uitlekken in een fijne zeef (anders glippen ze erdoorheen) en laat nog even rusten in de pan. 

- De laatste stap is wel echt voor de pro's. Als je eens wat anders wilt proberen tenminste. Rooster de quinoa na het koken kort in de oven om het lekker knapperig te maken. Yum! Super lekker door je yoghurtje in de ochtend. 

Nu je weet hoe je het bereidt mag een lekker receptje niet ontbreken. Je hebt echt super veel mogelijkheden en variaties met quinoa. De classic quinoasalade is nog steeds heerlijk, maar wat dacht je van cakejes of kipnuggets met quinoakorst? 

Klassieke quinoasalade (35 minuten - voor 2 personen)

  • 180 gram quinoa
  • 1 bouillonblokje
  • 1 komkommer
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 1 avocado
  • 4 el olijven
  • 1 lente ui
  • 1 rode ui
  • 150 gram feta blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • plukje koriander
  • zout en peper
  • 1 tl citroensap
  • 1 el olijfolie

Was de quinoa en kook het met het bouillonblokje. You know how.  Snij alle ingrediënten en meng door de quinoa. Besprenkel daarna met citroensap en olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Vegan Cacao Amandel Quinoa Brownies

  • 200 gram quinoa (gekookt)
  • 350 ml amandelmelk
  • 200 gram dadels
  • 100 gram hennepzaad
  • 75 gram appelstroop
  • 40 gram cacaopoeder
  • zout
  • 60 gram amandelmeel
  • 60 gram amandelmeel (voor de topping)
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by whatwouldlarado (@whatwouldlarado) on

Bereid de quinoa voor en mix met de melk, dadels, hennepzaad, appelstroop, cacaopoeder en zout en mix dit in een blender tot een glad geheel. Giet het mengsel over in een kom en voeg de quinoa toe samen met het amadelmeel. Roer het om. Giet het vervolgens in een bakvorm en strooi de rest van het amandelmeel eroverheen. Bak het op 350 graden voor ongeveer een uur. Laat het baksel een uur afkoelen voordat je het aansnijdt. Enjoy!

Voor nog meer recepten met quinoa lees je dit artikel.

Bron: Brit.co, Culy.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook