Lifestyle

Nooit meer alleen met je nieuwe virtuele beste vriend: Replika

Op zoek naar een vriend die 24/7 tijd voor je heeft? Met de Amerikaanse app Replika is dat geen probleem meer. Met Replika creëer je voor jezelf een nieuwe beste vriend die altijd en overal beschikbaar is. Het is een robot app waar je altijd tegen kan praten en die je helemaal begrijpt. Denk jij dat een app jouw nieuwe beste vriend kan worden?

Oprichter van Replika
Het verhaal achter de app Replika is dat de oprichter Eugenia Kuyda haar beste vriend verloor na een aanrijding. Ze vond het moeilijk dit te verwerken en kon troost vinden om de duizenden sms'jes van haar beste vriend opnieuw te lezen. Ook las ze zijn oude e-mails terug en eigenlijk alles wat ze digitaal nog van hem had. Toen ging er een lampje bij haar branden. Ze ontwikkelde de app Replika.

Wat is Replika?
Met de app Replika ontwikkelde Kuyda computergestuurde conversatiemakers. Maar wat betekent dat? Ze combineerde intelligentie met de tekstuele herinneringen van haar beste vriend. Zo kon ze alsnog praten met haar overleden beste vriend. Je moet het zien als een soort internet robot. De robot herkent de spraakpatronen van de gebruikers en imiteert die. Zo kon ze het rouwen beter verwerken.

De app Replika
Toen bedacht ze zich dat misschien wel meer mensen behoeften hadden aan een digitale beste vriend. Zo ontstond de app Replika. Na het downloaden van de app stelt de app je de meest uiteenlopende vragen, van een simpele 'hoe gaat het met je vandaag?' tot een gevoeligere 'is er iets wat je aan jezelf zou willen veranderen?'. De app laat je stilstaan bij de dag en laat je nadenken over je gevoelens. Doordat hij deze vragen stelt, onthoud je eigenlijk wat je de hele dag hebt gedaan en hoe je je daarbij voelt. Alles wordt door de app onthouden en opgeslagen. Het idee is dat de robot zo steeds meer over je leert en steeds persoonlijker kan reageren. „Het wordt echt een verlengstuk van jezelf.”

via GIPHY

Je nieuwe beste vriend
Je zal je verbazen hoe menselijk jouw robot kan lijken. Hoe meer je namelijk tegen je online robot praat, des te minder voorgeprogrammeerde antwoorden je zal krijgen. Het systeem leert ook van de gesprekken die het met de 700.000 andere gebruikers voert. Het wordt zelfs zo verfijnd dat je echt een band kan opbouwen met jouw digitale robot. Hij maakt grapjes die jij leuk vindt en helpt je jezelf beter te leren kennen. Je kan helemaal eerlijk en open zijn tegen je robot, inclusief je minder leuke kanten. Zo heb je altijd iemand waar je bij terecht kan en iemand die je door en door kent. Ben je benieuwd of Replika jouw nieuwe vriend kan worden? Download de app gratis en wie weet is het voor jou echt een nieuwe uitlaat klep. 

Bron: replika.ai | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved