Lifestyle

Hoe moet je verdergaan na iemands overlijden?

13

Bijna iedereen heeft het wel eens moeten doorstaan: het verliezen van iemand van wie je hield. Naarmate je ouder wordt zal het, hoe vervelend het ook is, waarschijnlijk steeds vaker gebeuren. Je kunt de mensen van wie je houdt niet voor altijd bij je houden, tenzij je gelooft in een hemel waar je jouw familie en vrienden kunt terugzien. Hoe moet je verder gaan als iemand die dicht bij jou staat is overleden?

Vandaag even een minder vrolijk artikel. Het verliezen van iemand die veel voor jou betekent is erg zwaar. Het valt niet altijd even mee om in de periode daarna meteen weer je leven op te pakken. Het heeft effect op jou en er is geen handleiding die jou vertelt hoe je verder moet. Je zult het moeten doorstaan, het de tijd moeten geven en focussen op andere dingen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Iedereen zou willen dat er een handleiding bestaat voor wat je moet doen in de periode daarna, maar helaas, deze is er niet. Het spreekwoord ‘tijd heelt alle wonden’ kan voor sommigen kloppen en voor anderen totaal niet. Het gemis van iemand van wie je houdt zal in sommige gevallen nooit overgaan. Hoe moet je dan toch verdergaan?Het allerbelangrijkste is dat je iemands overlijden moet accepteren. De persoon is er niet meer. Hij of zij zal niet meer op je verjaardag zijn, niet meer zomaar binnenvallen tijdens het eten en hij of zij zal niet meer terug kunnen praten als jij verhalen vertelt. Daarom is het belangrijk dat je op een juiste manier afscheid neemt van een persoon die je dierbaar is. Dit kan door een begrafenis, een crematie, een ceremonie of een afscheidsfeest. Kon je niet bij de begrafenis of crematie aanwezig zijn? Dat is niet erg. Neem op je eigen manier afscheid van die persoon. Zo kom je de eerste fase door van het verlies van iemand die je liefhebt.

Daarna komt de fase dat je iemand gaat missen. Dit is een van de ergste soorten zielenpijn die er is. Het is bijna onmogelijk dat iemand anders zijn of haar plaats kan invullen. Hoe moeilijk het ook is, probeer door te gaan met jouw leven. Leg je focus op andere dingen, op school, op je vriendinnen of op je werk. Geef jezelf wel de ruimte en tijd om het te verwerken. Doe het op jouw manier. Wil je huilen? Huil dan. Wil je erover praten? Praat er dan over. Als je voelt dat je steeds dieper in een gat zakt en je gevoelens met niemand kunt delen, ga dan naar een professioneel persoon zoals een psycholoog waarmee je kunt praten.

Ben je creatief en kun je bijvoorbeeld goed schrijven, zingen of gitaarspelen? Schrijf dan je gevoelens van je af en maak bijvoorbeeld een mooie brief of een mooi lied. Dit werkt therapeutisch en kan je goed helpen met het verwerken van je verdriet.

Denk aan de persoon die is overleden. Wat zou hij of zij willen dat jij doet? Juist, verder leven, gelukkig zijn en van het leven genieten. Het is goed dat je stilstaat bij het overlijden van hem of haar, maar probeer verder te leven en de mooie herinneringen die jullie samen hebben voor altijd in je hart te bewaren.

Wat heeft jou geholpen bij het verwerken van iemands overlijden?

Bron: Bron, Bron
Beeld: Thinkstock

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

13 reacties

 • 3 jaar geleden annoniempje

  ik had een hele oude verzorgpony zie haar bijna nooit meer maar ik bn bang denk stteds vaker aan dat ik ooit afscheid moet nemen en wil niet opschool steeds gaan janken

 • 3 jaar geleden Peej

  Onze vader is 2 maanden geleden overleden.

  Een dag na onze verjaardag, dus laatste keer levend gezien op onze verjaardag.

  (onze = van mij en tweelingbroer)

  Hij zou een week later euthanasie doen, dus, het was al wel duidelijk.. maar, op natuurlijke manier te snel gegaan.

  Hij was 51.

  En nog.. kan ik met niet voorstellen dat hij overleden is, heel gek.

 • 3 jaar geleden Distel

  Sterkte allemaal! Tot een jaar terug had ik nog niemand verloren in mijn omgeving, maar de afgelopen tijd toch ineens 3 mensen uit mijn leven weggerukt. Verwerken doet iedereen op zijn eigen manier.

  Girlscene, vind dit een ontzettend goed artikel! Fijn dat er ook aandacht wordt besteed aan dit soort dingen, sta je niet dagelijks bij stil maar er zijn inderdaad genoeg meiden die hier veel aan kunnen hebben

 • 3 jaar geleden LostInWonderland

  Heel veel sterkte iedereen! ♡ Hoe erg en verdrietig het is, het hoort er jammer genoeg wel bij in het leven...

  Een heel fijn artikel! Je merkt dat veel meiden er echt iets aan hebben.

 • 3 jaar geleden Disneyfreakxx

  Sterkte😘❤️

  Ik besef het denk ik nog niet helemaal.

  Mijn vader is dan ook heel plotseling op je jonge leeftijd gestorven ik heb hem geen laatste woord kunnen zeggen😔

 • 3 jaar geleden Miss P

  Mijn moeder is 2,5 jaar geleden overleden en het eerste jaar half jaar deed het mij niet super veel. Dat kwam daarna pas maar toen werd van mij verwacht dat ik er overheen was. Ik heb er nooit met iemand over gepraat ofzo en thuis hebben we het er ook nooit over. Het voelt nu alsof het altijd zo geweest is, maar soms is het wel vervelend. Altijd als iemand zegt dat hij/zij iets met zijn/haar moeder gaat doen ofzo doet het mij herinneren aan het feit dat mijn moeder is overleden.

 • 3 jaar geleden Titania Erza Scarlet

  Heel veel sterkte hasnadima❤😘

 • 3 jaar geleden Titania Erza Scarlet

 • 3 jaar geleden hasnadima

  Mijn moeder is 2 maanden geleden plotseling overleden. Ondertussen kan ik weer rustig mijn ding doen maar er zijn momenten bij dat ik breek en alleen maar kan huilen..

 • 3 jaar geleden Lisette

  @Disneyfreakxx Heel veel sterkte!

 • 3 jaar geleden PaperTown

  @Disneyfreakxx gecondoleerd. Ik ben ook 14 maar gelukkig nog nooit iemand verloren. Ik begrijp wel dat dit artikel goed kan helpen voor mensen die wél iemand verloren zijn. Erg goed artikel!

 • 3 jaar geleden ThatComesLater

  @Disneyfreakxx Sterkte!

 • 3 jaar geleden Disneyfreakxx

  Ik ben 14 jaar en een maand geleden is mijn vader overleden 😔

  Bedankt voor dit artikel❤️

 1. 1