Lifestyle

Belangst? Zo kom je er binnen no-time vanaf

Je telefoon gaat, help.. het zweet breekt uit en klotsende oksels zijn een feit. Is het een bekende? Nee, geen bekende? Neem je dan op? Je lost het veel liever op met een smsje, WhatsAppje of een e-mail. Maar sommige dingen kun je helaas niet oplossen met een makkelijk smsje. Daarnaast is een belletje veel sneller dan een e-mail. Als je belangst hebt is dat hartstikke vervelend, maar met deze tips helpen wij je er zo vanaf.

Wanneer je een appje krijgt, heb je tijd genoeg om na te denken wat je erop gaat zeggen. Je hoeft niet gelijk te reageren. Bij bellen heb je geen keuze, je moet direct reageren op de vraag. Het kan zijn dat je daardoor struikelt over je woorden of dat je blokkeert omdat je niet weet wat ervan je verwacht wordt. Je bent bang om voor paal te staan en je bent bang voor commentaar, kritiek of afwijzing. Daarnaast kan je met bellen ook niet in de ogen kijken of aanwijzingen van de ander krijgen door middel van lichaamstaal. Dat maakt dat je erg zenuwachtig wordt en liever niet je telefoon opneemt.

via GIPHY

Maar helaas moet je eraan geloven toch wel eens te moeten telefoneren. Als je werk belt kan je dit niet oplossen met een makkelijk smsje. Of de tandarts of dokter, zou je toch echt moeten bellen in plaats van een WhatsAppje sturen. Om te zorgen dat je telefoon je beste vriend wordt, hebben wij hier tips om van je belangst af te komen.

Hoe kom je van je belangst af?

1. Bereid je telefoongesprek voor
Schrijf op wat je wilt gaan vragen en wat je wil zeggen in het gesprek. Als je het dan even niet meer weet, kan je op je lijstje kijken en zo voorkom je awkward stiltes. Je kan je ook goed voorbereiden door je af te vragen wat de ander je kan vragen.

2. Oefen je telefoongesprek
Het klinkt misschien stom, maar oefen je telefoongesprek. Houdt je lijstje erbij en kijk welke punten je wil behandelen. Zo krijg je meer zelfvertrouwen en weet je ook hoe je het gesprek wil beginnen.

3. Luister
Luister mee met andermans telefoongesprekken om hier wat van op te steken. Zit je in de trein naar huis? Ideaal om even te luisteren hoe andere gesprekken eraan toe gaan. 😉

via GIPHY

4. Neem de ruimte
Zorg dat je op een plek bent waar je niet gestoord kunt worden en waar niemand meeluistert. Als je naast al je collega’s zit te bellen kan dit zorgen voor extra spanning, omdat je weet dat zij het ook horen. Wat ook goed helpt is om te lopen tijdens het bellen. Loop bijvoorbeeld even buiten door het park, dat is beter dan vol zenuwen op de bank.

5. Neem het gesprek op
Neem het telefoongesprek op. Zo kun je het terugluisteren en bedenken wat er de volgende keer beter kan. 

6. Oefening baart kunst
Heel cliché maar oefening baart kunst zeggen ze toch? Het is een kwestie van gewoon veel oefenen en veel doen. Hoe vaker je een telefoongesprek voert, hoe beter je erin wordt. Je kan eerst ook oefenen door vaker met vriendinnen te bellen of een oude bekende.

7. Wat is er het ergste wat kan gebeuren?
Vergeet niet dat het persoon die je belt helemaal niet weet dat jij zo zenuwachtig bent. Hij of zij vindt het gewoon normaal dat je belt. En je vindt het bellen eng, maar wat is het ergste wat er kan gebeuren? Beschrijf je angst en dan zie je dat het uiteindelijk hartstikke meevalt.

Bron: proud2beme.nl, rtlnieuws.nl | Beeld: Unsplash