Lifestyle

7 tips om zelfverzekerder over te komen in gesprekken

Heb jij moeite om anderen naar je te laten luisteren? Heb je daardoor weleens belangrijke dingen gezegd die niet gehoord worden? Dan ben je lang niet de enige. Er zijn heel veel mensen met dit probleem en het betekent zeker niet dat ze niets belangrijks te zeggen hebben. Of dat naar ze luisteren niet heel veel waard is. Daarom geeft Girlscene je zeven tips om beter gehoord te worden.

Ga jij altijd op van de zenuwen voordat je iets moet presenteren? Vind je het lastig om voor een grote groep jouw mening en standpunt over te brengen? Omdat je het eng vindt? Of ben je juist meer het type dat het gewoon teveel moeite vindt om boven iedereen uit te komen in de klas en daarom bijna tot nooit jouw mening geeft? Of vragen stelt tijdens de les? 

In beide gevallen heb je vaak last van mensen die niet naar je luisteren. Girlscene heeft een aantal tips op en rij gezet voor iedereen die hier weleens last van heeft. 

♥ Let op je woordkeuze
Als je altijd zegt dat alles geweldig is, dan valt niemand het op als je iets een keertje écht helemaal geweldig vindt. Dus denk goed na over je woordkeuze en houd zo je verhaal intrigerend. 

♥ Maak je stem dieper en warmer
Keer op keer wijst onderzoek uit dat mensen beter luisteren naar iemand met een diepere en warmere stem. Dus als je het voor elkaar krijgt: probeer je stem voor een presentatie op te warmen en zo diep mogelijk te laten klinken. Let wel op dat het natuurlijk blijft klinken. 

♥ Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen kunnen ook heel goed helpen bij het dieper en warmer maken van je stem. Veel mensen ademen te snel en te hoog. Wanneer ze zenuwachtig zijn wordt dit alleen maar erger. Door ademhalingsoefeningen leer je niet alleen hoe het goed moet, maar word je ook meer bewust van wat je doet. Deze technieken pas je zo weer makkelijker toe als je zenuwachtig bent.


♥ Verwissel van toon en volume
Maak jouw verhaal interessanter door vaak van toon en volume te wisselen. Vind je dit moeilijk om voor elkaar te krijgen als een grote groep naar je luistert, probeer dan te doen alsof je het verhaal aan een vriendin of je ouders vertelt. In één-op-één gesprekken gaat dit namelijk vanzelf. 

♥ Houd je eigen tempo aan
Vind jouw eigen tempo in hoe je je verhaal vertelt en blijf hierbij. Het is voor niemand prettig als je sneller of langzamer gaat praten dan je gewend bent. Vooral voor jou niet. 

♥ Maak gebruik van stiltes
Wees niet bang om stiltes te laten vallen in je verhaal. Wanneer je het even niet meer weet, neem dan gewoon de tijd om even na te denken en de mensen om je heen in stilte te laten zitten. Voor hen zal het altijd minder lang lijken dan voor jou, dus zenuwachtig worden is nergens voor nodig. Probeer ook vooral niet deze moment op te vullen met uh’s. Deze doen je juist twijfelachtig overkomen. 

♥ Geloof in wat je vertelt
Probeer altijd alles vol overtuiging te vertellen. Als jij het al niet lijkt te geloven, waarom zouden anderen dat dan moeten doen? Dus spreek in duidelijke en zekere zinnen waarvan niemand het met een vraag kan verwarren. Zo kom je minder twijfelachtig en veel zelfverzekerder over en luisteren mensen sneller en langer naar je. 

Lees ook: 

Bron

Beeld: iStock