Health

Waarom je de aangrijpende docuserie 'Eetstoornissen: maskers af' vanavond nog moet kijken

Eetstoornissen komen voor in verschillende vormen en maten. Als je aan soorten eetstoornissen denkt, denk je misschien alleen aan anorexia of boulimia. De wereld van eetstoornissen is helaas vele malen breder. In de documentaireserie van Videoland en LINDA.TV 'Eetstoornissen: maskers af' kijken ze in de levens van diverse vrouwen en hun eetstoornis. Deze documentaireserie laat zien dat veel soorten eetstoornissen er heel anders aan toe gaan, dan dat mensen verwachten van een eetstoornis. 

Eetstoornissen: maskers af
In de documentaireserie Eetstoornissen: maskers af van Jessica Villerius, onder andere bekend van Emma wil leven, volgt de documentairemaakster de levens van diverse vrouwen en hun strijd tegen hun eetstoornis. Van iedere vrouw maakt Villerius hele persoonlijke portretten. Tijdens een kijkje in de levens van deze vrouwen, maak je kennis met de levensgevaarlijke karakters van deze ziektes en in hoeveel verschillende vormen deze verschrikkelijke aandoening vrouwen in haar macht heeft. Je komt erachter hoe deze vrouwen omgaan met een eetstoornis en dat iemand met een eetstoornis niet perse een extreem dunne vrouw is. Eetstoornissen komen voor bij mensen waarvan je het niet verwacht. Wanneer je deze documentaire kijkt, ontdek je dat een eetstoornis alleen nog maar het topje van de ijsberg is en er veel meer achter schuilt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Videoland (@videolandonline) op

Soorten Eetstoornissen
In de documentaireserie Eetstoornissen: maskers af komen de eetstoornissen anorexia nervosa, orthorexia, boulimia nervosa en Binge Eating Disorder aan bod. Wat houden deze vier eetstoornissen in?

Anorexia nervosa
Mensen met anorexia nervosa hebben een grote angst om aan te komen en om niet aan te komen hongeren zij zichzelf uit. Deze angst ervaren ze vaak terwijl ze al ondergewicht hebben. Doordat ze weinig tot geen voeding op een dag eten, raken ze ondervoed. Ondervoeding brengt heftige gevolgen met zich mee.

Orthorexia
Orthorexia is wellicht een eetstoornis waarover je nog niet vaak hebt gehoord. Mensen met orthorexia zijn extreem gefixeerd op gezond eten. Vaak komen mensen met orthorexia veel voedingstoffen tekort, dit komt omdat ze denken dat veel voedingsmiddelen ongezond zijn en dus uitsluiten. Dit resulteert vaak in ondergewicht en andere lichamelijk en geestelijke kwalen.

Boulimia nervosa
Mensen met boulimia nervosa hebben net als bij anorexia een grote angst om aan te komen. Terwijl mensen met anorexia weinig tot niet eten, ervaren mensen met boulimia periodes van eetbuien. Om zich weer te ontdoen van al het eten braken ze of gebruiken ze laxeermiddelen. Net als bij anorexia is ondervoed raken een groot risico. Iemand met boulimia mist voedingstoffen doordat diegene zich weer verlost van het eten. 

Binge Eating Disorder
Mensen met Binge Eating Disorder (BED) of in het Nederlands een eetbuistoornis, hebben last van oncontroleerbare eetbuien. Door deze hevige eetbuien krijgen mensen met BED vaak last van overgewicht of zelfs obesitas. 

Oorzaken eetstoornissen
De oorzaak van een eetstoornis is voor iedereen anders. Vaak krijg je niet zomaar een eetstoornis en zit hier wel een onderliggende oorzaak achter, zoals dwang, een trauma, angst of perfectionisme. Bij alle vier de eetstoornissen is de ziekte aan de buitenkant in verschillende situaties niet te zien. Iemand met een eetstoornis kan voller, 'normaal' of dun zijn. In Eetstoornissen: maskers af gaan de maskers af van vrouwen waarvan je het niet verwacht dat zij met een eetstoornis omgaan. Dat is ook het gevaarlijke van deze aandoening, anderen in de omgeving hebben mogelijk niks door. 

Gevolgen eetstoornissen
Terwijl iemand met een eetstoornis overkomt de touwtjes in handen te hebben, is dit eigenlijk niet zo. Wanneer iemand zich te veel verliest in zijn of haar eetstoornis, is de kans op overlijden aanwezig. 

Nu ben je een tikkeltje wijzer over deze soorten eetstoornissen. Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe vrouwen dit daadwerkelijk ervaren? Dan is Eetstoornissen: maskers af kijken echt een must. Twijfel jij er misschien over of jij een eetstoornis hebt? Wees dan niet bang en schaam je vooral niet om contact op te nemen met je huisarts. Als je dit nog niet durft, praat er met iemand over waarbij het fijn voelt om je gedachtes mee te delen. 
Vrouwen knuffelen
Bron: videoland.nl, voedingscentrum.nl, thuisarts.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook