Lifestyle

Zo kom jij erachter of je een eetprobleem hebt

Ben jij (iets te) veel met eten bezig, lachen je vriendinnen je uit dat je alwéér een dieet aan het proberen bent of heb jij de laatste tijd wel heel veel eetbuien? Wellicht heb jij dan last van een (mild) eetprobleem. Op social media en in televisie programma’s lijkt steeds meer aandacht te zijn voor eten, gewicht en figuur en daarom willen wij het hier vandaag met jullie over hebben.

Eetprobleem herkennen
Zoals we jullie in de intro al vertelden kampen veel meiden met een eetprobleem. Dit kan langzaam ontstaan of na bepaalde ingrijpende gebeurtenissen. Het kan beginnen bij een paar onschuldige eetbuien maar dit kan leiden tot ernstige eetproblemen zoals anorexia, boulimia of andere eetstoornissen.

Onderzoek Featback
Vraag jij jezelf weleens af of je misschien last hebt van een eetstoornis? Lees dan onderstaande punten eens door. Komt je dit bekend voor? Doe dan mee aan het onderzoek van Featback. Featback is een programma op het internet waarvoor mensen met eetproblemen zich gratis (en anoniem!) kunnen aanmelden. Het helpt je om een regelmatig eetpatroon te ontwikkelen. Lees er hieronder alles over.

1. Je bent (te) veel met eten bezig
Ga je uit eten? Uh-oh… Jij moet eerst weten wat er allemaal op de kaart staat. Jij hebt het liefst menukaarten waar op staat hoeveel calorieën er in de maaltijd zitten, anders: stress! Hetzelfde geldt voor eten met vriendinnen. Het liefst kook jij gewoon zelf, zodat jij precies weet welke ingrediënten er in het gerecht gaan.

2. Je let altijd op je gewicht
De weegschaal is jouw vriend én vijand. Ben je afgevallen? Dan kan jij je geluk niet op. Geeft de weegschaal een (voor jou) negatief getal aan dan baal je als een stekker.. Jij let altijd op je gewicht en figuur en dat is eigenlijk erg vermoeiend.

3. Je hebt last van (vr)eetbuien
Iedereen heeft weleens een ‘dip-dagje’ waarop je chocolade, chips én pizza naar binnen werkt en daar is niets mis mee. Wel wordt het problematisch als deze eetbuiten geregeld voorkomen en het zelfs zo erg wordt dat je het voor anderen verborgen houdt.

4. Je bent forever aan het lijnen
Het Sonja Bakker-dieet, koolhydraatarm eten, het eiwit dieet, jij hebt het allemaal geprobeerd. Je vriendinnen houden het niet meer bij, want jij start elke maand weer een nieuw dieet. Het perfecte dieet heb jij nog niet gevonden.

Onderzoek
Komen één of meerdere punten uit bovenstaand lijstje je erg bekend voor? Pieker jij regelmatig over eten, je lichaam of je gewicht? Denk jij dat je misschien (milde) eetproblemen hebt en ben je 16 jaar of ouder? Doe dan nu mee aan het gratis en anonieme onderzoek van Featback. Want hoe eerder je aan de problemen werkt, hoe groter de kans is op herstel. Klik hier om mee te doen aan het onderzoek.

Featback
Featback is de online coach die je helpt om een gezond en regelmatig eetpatroon te ontwikkelen én dit vast te houden. Door je eetgedrag en houding ten opzichte van je eigen lichaam en gewicht in de gaten te houden, krijg je inzicht in achterliggende problemen en word je gestimuleerd om hier op een gezondere manier mee om te gaan. Na de aanmelding krijg je wekelijks vier vragen via de mail om je eetgedrag te monitoren. Voor het programma kun je je gratis en anoniem anmelden. Bekijk hieronder een korte video over het onderzoek.

Watch on YouTube

Klik hier om mee te doen aan het onderzoek.

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Featback