Health

7 tips tegen geproest, gesnotter en gekuch

Het moment dat je verkouden bent waardeer je eens enorm hoe het is om normaal te kunnen ademen. En je bent niet de enige. Iedereen om je heen loopt te snotteren en één voor één belandt iedereen ziek in bed. Het lijkt wel onmogelijk om nog fit te blijven met al die rondvliegende bacteriën. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een beetje krachtig en energiek te blijven. Je kunt de halve apotheek leegkopen, maar met deze trucjes houd jij je weerstand op peil.

Er zijn wel tweehonderd verschillende bacteriën die voor een volle neus en pijnlijke keel zorgen. Je kunt er moeilijk voor wegduiken, want deze onzichtbare bacteriën zweven rond in de lucht en zitten op bijvoorbeeld steunpalen in het openbaarvervoer. Je wordt gelukkig niet direct ziek van al die bacteriën. Soms heb je gewoon pech als je weerstand een pitje lager staat. Lees snel door hoe je je weerstand opkrikt en je snotneus en andere symptomen vermindert. 

Verkouden vrouw niest in zakdoek
1. Zorg ervoor dat je genoeg zink binnenkrijgt
Zink is een mineraal dat we dagelijks nodig hebben. Het lastige hiervan is dat we zink niet opslaan, maar alleen op het moment opnemen. Daarom is het belangrijk dat je iedere dag genoeg binnenkrijgt. Zink is super goed voor je weerstand, goede smaak- en reukvermogen, en voor de mannelijke vruchtbaarheid. Dit kan je doorgeven aan je boyfriend ;). Zink haal je onder andere uit schaaldieren, pompoenzaden, lever en volkorengranen. Per dag heb je als je volwassene ongeveer tien milligram nodig. Begin anders direct met een van deze lekkere pompoenrecepten.

2. Zorg voor een gezond darmstelsel
Uh, oké. Dit klinkt misschien gekker dan is het. Het zit zo: hoe de gezondheid van je darmen is gesteld bepaalt een hele hoop voor je immuunsysteem. Daarom is het belangrijk dat het zooitje daarbinnen tiptop werkt. Om deze gezond te houden moet je voldoende (hier komt een lastig woord aan) gefermenteerd voedsel eten. Dit is voedsel waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om het voedsel te maken. En nu denk je misschien: gadverdamme. Maar dit voedsel eet je waarschijnlijk vaker dan je denkt. Gefermenteerd voedsel is onder andere kool, yoghurt en azijn.

3. Vitamine zon
Via zonlicht krijgen we vitamine D binnen. De zon laat zich in deze koude wintermaanden minder zien en dat merken we direct. Mensen hebben niet voor niets last van een winterdipje. Naast dat velen een beetje down worden van zonlicht tekort, is dat genoeg vitamine D verkoudheid voorkomt. Nu de zon-uurtjes minder zijn kun je je vitamine D halen uit onder meer vette vis, rundvlees, kaas of eieren. Merk jij dat je last hebt van een winterdip? Volg dan deze tips om wat positiever de laatste periode van de winter door te komen.

4. Rest, Sleep, Eat, Repeat.
We hebben het tegenwoordig allemaal enorm druk. Etentje hier, drankje daar en dan moet je ook nog eens met je kont van de bank om te sporten. Meestal blijven we zo lang verkouden, omdat we geen rust nemen. Ook al voelt een verkoudheid niet alsof je heel ziek bent, is het wel vervelend om mee rond te blijven lopen. En dat is precies wat bijna iedereen doet. Als je lekker een paar avondjes op de bank blijft liggen in plaats van de hort op gaat, duurt je verkoudheid maar een paar dagen en geen hele week.

via GIPHY

5.Kies voor oliën in ruil voor pillen
De apotheek heeft een hele hoop wondermiddeltjes die je snel weer op de been brengen. Een minpuntje aan deze medicijnen is dat ze vaak bijwerkingen met zich meebrengen. Denk aan slaperigheid of buikpijn. Om deze narigheid te voorkomen kun je bijvoorbeeld voor pepermunt- of rozemarijnolie gaan. Deze oliën helpen slijm te verminderen en die vervelde hoest te kalmeren. Eindelijk weg met dat geblaf. 

6. Spoel je neusholtes
Dit klinkt allemaal ietsje minder fris, maar is letterlijk en figuurlijk een verademing. Bovendien is je neus spoelen met een zoutoplossing super makkelijk om te doen. Een zoutoplossing kun je heel gemakkelijk zelf maken, maar spoelzout kun je ook in kant-en-klaar kopen bij de apotheek of via internet. Het enige wat je moet doen is met je hoofd boven een wastafel hangen (om het nodige geklieder te voorkomen) en de ''neusdouche'' in je neusgat en knijp er zachtjes in. Nu loopt alles er via het andere neusgat er weer uit. Als je neus super verstopt zit, kan het overtollige water uit dat neusgat stromen. No worries, dat hoort er wel een beetje bij. Na deze douche kan je eindelijk weer ademhalen en eten tegelijkertijd. (Yay!)

7. Voeding tegen verkoudheid
Yes, we mogen eten! Het is niet voor niets dat mensen je een soepje aanbieden als je ziek bent. Studies hebben aangetoond dat kippensoep helpt bij griep en verkoudheid. De stoom die van de soep afkomt zorgt ervoor dat je alles wat verstopt zit in je neus een beetje los komt en bouillon heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Wat ook goed werkt is knoflook. Dit is helaas geen lekkere klodder knoflooksaus op je broodje, maar rauwe teentjes knoflook. Knoflook heeft namelijk een sterke antibacteriële werking. Tsja, het klinkt niet ideaal, maar is het proberen waard.

via GIPHY

Bron: mindbodygreen, gezondheidsnet, Thuisarts, Vitamins, dokterdokter | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved