Food

5 onverwacht lekkere recepten met pompoen

Hoewel pompoen een echt herfstproduct is, liggen ze nog steeds in de schappen of wellicht bij jou in de vriezer. Pompoen is namelijk hartstikke lekker en super gezond. Met pompoen valt eindeloos te variëren, van smoothies tot soepen. Wij zetten de lekkerste pompoenrecepten op een rijtje.

Pompoen-smoothie met appel
pompoen appel smoothie

Dit heb je nodig voor 1 smoothie:

  • 1 appel
  • 200 ml (amandel)melk
  • 2 eetlepels pompoenpuree of een handje pompoenblokjes
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel honing

Gebruik je pompoenblokjes in plaats van puree? Kook ze dan eerst gaar in een steelpannetje met water. Schil de appel en snijd in blokjes. Doe vervolgens alle ingrediënten in een blender en maak een egale smoothie. Eet smakelijk!

Pompoen wortelsoep met kokosmelk

pompoen wortel soep

Dit heb je nodig voor 3-4 kommen:

  • 2 winterpenen, in blokjes
  • 400 gram pompoen, in blokjes
  • 1 rode ui
  • 2 teentjesknoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • Een stukje gember

Fruit de ui en knoflook in een pan met olijfolie. Voeg de gesneden gember toe. Bak de wortel en pompoen een paar minuutjes mee. Voeg 500 ml water en het bouillonblokje toe aan de pan. Houd je van dunnere soep? Gebruik dan iets meer water en laat de soep vervolgens 20 minuten gaar koken.

Zet het vuur uit en voeg de kokosmelk aan de soep toe. Pureer het geheel tot een gladde soep. Serveer met een schepje yoghurt of crème fraîche.

Pumpkin pancakes

Dit heb je nodig voor 10-12 pannekoekjes:

  • 150 gram pompoenblokjes
  • 150 gram bloem
  • 200 ml (amandel)melk
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels honing
  • Snufje zout
  • Maple syrup

Kook de pompoenblokjes gaar in een pannetje met water. Giet af en pureer de pompoen tot een puree. Meng de pompoenpuree met het bloem, (amandel)melk, bakpoeder, speculaaskruiden, vanille extract, honing en zout. Verwarm wat olie in een pan en bak de pannenkoekjes op laag vuur in een paar minuten gaar. Serveer de pancakes met maple syrup. Genieten maar!

Pumpkin spice latte 

pumpkin spice latte

Dit heb je nodig voor 1 glas:

  • 200 ml (amandel)melk
  • 1 kopje espresso
  • 1 theelepel pompoenpuree of 100 gram pompoenblokjes
  • 0,5 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel suiker

Gebruik je pompoenblokjes? Kook de blokjes dan eerst gaar in een pannetje water. Als de blokjes zacht zijn giet je het af en pureer je de blokjes tot een puree. Breng vervolgens in een pannetje de melk, pompoenpuree, kruiden en suiker aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en doe de espresso en vanille extract bij het mengsel. Roer dit goed door elkaar. Giet het drankje in een mok en maak af het af met een grote toef slagroom ;-).

Geen zin om het zelf te maken? Starbucks verkoopt de pumpkin spice latte ook weer.

Couscous met geroosterde pompoen en feta

pompoen feta couscous

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 250 gram pompoen
  • 1 rode ui
  • 1 bakje paddestoelenmix
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • Handje verse bieslook
  • 150 gram couscous
  • 100 gram feta

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in parten en verwijder de schil, draden en pitten. Kook de pompoen een paar minuten (net niet gaar) in een pan met water. Snijd ondertussen de ui in ringetjes en de paddenstoelen in stukken. Giet de pompoen na enkele minuten af en verdeel de pompoen, ui en paddestoelen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie, oregano, peper en zout. Bak de groenten ongeveer vijftien minuten in de oven. Bereid ondertussen de couscous volgens de verpakking. Snijd alvast de bieslook fijn en verkruimel de feta. Verdeel de couscous over de borden en strooi de bieslook en feta erover. Schep de groenten over de couscous.

Tip: Eet je niet vegetarisch? Chipolataworstjes smaken hier heerlijk bij.

Klaar met koken? Met deze 7 tips maak jij iets leuks van een regenachtige dag.

Beeld: iStock