Travel

'Als je in het buitenland studeert kan je niet ‘even’ terecht bij je vriendinnen voor een knuffel'

En dan sta je opeens om half zes ‘s ochtends weer op Schiphol, het grote avontuur is alweer voorbij en wat is de tijd ontzettend snel gegaan. Ik kan me nog exact het moment herinneren dat ik het vliegtuig instapte op weg naar Kuala Lumpur.

Marit gaat een half jaar aan de andere kant van de wereld ga wonen. Ze gaat studeren aan de ‘Monash University’, de Australische universiteit met een dependance in Maleisië. Op Girlscene.nl deelt Marit haar verhalen over alles wat ze tijdens een half jaar Maleisië beleeft. Van nieuwe vrienden maken, nieuwe plekken ontdekken en op eigen benen staan en dit haar laatste artikel. Haar vorige artikel lees je hier

De spanning en opwinding die ik voelde, ik had zo veel zin in het avontuur en een avontuur was het zeker. Niet alleen het studeren in het buitenland was een nieuwe ervaring, ook het stukje écht op eigen benen staan was erg spannend. Hier in Nederland woon ik op mezelf, maar als er iets aan de hand is, dan sta ik met anderhalf uur bij mijn ouders op de stoep en zijn er altijd lieve vriendinnen om me heen die voor mij klaar staan. Als je in het buitenland studeert kan je niet ‘even’ terecht bij je vriendinnen voor een knuffel of goed advies, dan ben je een stuk vaker op jezelf aangewezen.

Lees ook: Lekker gek met je backpack: een half jaar studeren in Azië

De terugreis is nog een hele onderneming. Na vijfenhalf uur van Kuala Lumpur naar Shanghai heb ik een overstap van vijftien(!) uur. Wat wel betekent dat ik de stad even kan gaan verkennen. Wat is het koud in Shanghai. Na een half jaar te hebben geleefd in gemiddeld 28 graden, is het weer even wennen aan de zeven graden in Shanghai. Dus gewapend in mijn lange broek, trui en dikke sjaal stap ik de metro in. Dit is ook al een hele uitdaging aangezien alles voornamelijk staat aangegeven in het Chinees en laat dat nu net niet mijn sterkste kant zijn. Gelukkig biedt Google Translate een oplossing.

studeren azie buitenland

Shanghai is echt een wereldstad. Het centrum heeft veel Europese invloeden, maar als je bij het zakendistrict staat, lijkt het net of je in hartje New York zit. Ik merk dat ik het weer toch iets heb onderschat, aangezien iedereen in dikke winterjassen rondloopt. Vandaar dat ik toch maar besluit handschoenen aan te schaffen, zo kan ik ook alvast een beetje wennen aan het Nederlandse weer. Dan begint het laatste deel van mijn reis. Ik moet nog twaalf uur in het vliegtuig naar Schiphol, waar ik ‘s ochtends om half zes aan kom. Dit betekent dat ik de hele dag nog ‘wakker’ moet blijven om mijn jetlag te proberen te vermijden. Helaas heeft het niet zoveel zin en ben ik alsnog om half vier ‘s ochtends klaar wakker.

studeren azie buitenland

Als ik terugkijk op mijn study abroad dan zou ik echt iedereen aanraden om ook een half jaar in het buitenland te gaan wonen, of dit nu voor studie, werk of stage is. Je leert zo veel over jezelf, over vrienden en onzekerheden. Deze tijd in het buitenland was voor mij met vallen en opstaan. Samenwerken met mensen met een andere culturele achtergrond gaat namelijk niet altijd zoals gepland en het leven loopt ook niet altijd zoals verwacht en toch moet je door. Ik heb geleerd dat uit je comfortzone stappen je zo veel kan bieden. Soms moet je gewoon denken: “Fack wat andere mensen over me denken, ik doe het gewoon.” De kansen die je krijgt moet je met beide handen grijpen, want je tijd in het buitenland is voorbij voor je het weet. Natuurlijk heb ik momenten gehad dat ik heel graag naar huis wilde, waar ik eventjes een goede knuffel van een vriendin nodig had, maar doordat je je in deze situatie bevindt ga je op zoek naar andere oplossingen. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, ben een stuk zelfstandiger geworden en heb echt een stuk over mezelf geleerd. Ik vond het heel leuk om jullie op de hoogte te houden van al mijn study abroad avonturen, ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen en wie weet tot snel.

Liefs,
Marit

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved