Travel

Lekker gek met je backpack: een half jaar studeren in Azië

Het hoge woord is eruit! De brief waar ik zo lang op had gewacht viel eindelijk op mijn deurmat. De brief waardoor mijn leven voor een half jaar compleet zal gaan veranderen. Het half jaar waarin ik aan de andere kant van de wereld ga wonen, waarin ik nieuwe vrienden ga maken, nieuwe plekken ga ontdekken; echt op eigen benen ga staan. Met trillende handen scheur ik de brief open en lees de woorden ‘Monash University’. De Australische universiteit met een dependance in Maleisië waar ik voor een half jaar ga studeren.

Het is officieel, zoveel dingen schieten door mijn hoofd. Ik denk nu al hoe ik straks met trillende handjes op het vliegveld zal staan. Ik zal afscheid moeten nemen van mijn studentenleven hier in Groningen voor zes maanden. Maar hoe moet je je nu voorbereiden op zo’n belangrijke en grote reis?

Gelukkig krijg ik goede begeleiding vanuit mijn eigen universiteit en de host university. Aangezien de semesters anders liggen, begin ik al op 16 juli in Kuala Lumpur. Het leek al die tijd zo ver weg, maar ik vertrek dus al over twee maanden! Ik heb de afgelopen weken een boekwerk aan documenten ingeleverd, mijn visa aanvraag gedaan en mijn vakken laten goedkeuren. Ieder stapje dat ik maak, brengt me dichterbij Maleisië. Vorige week heb ik de vaccinaties gekregen die ik nodig heb voor zes maanden Azië, dit was ook even een ‘besef-momentje’.  En ik ben al druk bezig met het plannen van mijn afscheidsfeestje: ‘Lekker gek met je backpack: Crazy in Malaysia’ wat ik samen geef met een ander meisje die ook naar Kuala Lumpur vertrekt. En ik kan je vertellen: het is ongelooflijk moeilijk om te kiezen wie je wel en niet uitnodigt. Zo waren mijn vriendinnen niet heel enthousiast toen ze mijn ex op de gastenlijst zagen staan….

Het is zo’n gek idee om mijn studentenleven hier achter te laten. Vriendinnen die ik zes maanden niet ga zien, mijn ouders die ik moet missen, mijn lieve hond en mijn favoriete kroeg. Ik ben benieuwd of alles veranderd is als ik weer terug ben, of ik veranderd ben of dat alles nog net zo vertrouwd is als nu. Ik zal eerlijk zijn; I am freaking out. ‘Ga ik wel op mijn plek zijn?’ ‘Wat als ik geen leuke huisgenootjes heb?’ ‘Wat als ik geen vrienden krijg?’ Wat als ik heimwee heb?’ Maar: Great things never came in comfort zones. Soms moet je jezelf dwingen om nieuwe dingen te proberen, hoe eng ze ook zijn. Jezelf pushen tot je eigen limits. Nieuwe dingen proberen; soms zal het lastig zijn, niet alles zal in één keer lukken. Maar uiteindelijk zal je alleen maar heel erg trots zijn op jezelf. Op dit moment denk ik met kriebels in mijn buik aan het moment dat ik ga verhuizen, dat ik van iedereen afscheid neem op het laatste feestje met mijn vrienden en het lastigste moment: het afscheid op Schiphol, maar uiteindelijk zal ik alleen maar heel erg trots zijn.

Ik ga jullie de komende zes maanden meenemen op mijn reis door Azië. Mijn onzekerheden met jullie delen, mijn mooie momenten en hopelijk laten zien dat de wereld zoveel groter en mooier is dan alleen ons koude kikkerlandje. Laat de dingen die je niet weet of niet kent, je niet ontmoedigen maar aanmoedigen.

Even voorstellen:

Hoi allemaal!

Mijn naam is Marit de Ridder en ik ben 20 jaar oud. Ik studeer momenteel International Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje en er ging dus ook een wereld voor me open toen ik naar Groningen verhuisde. En nu breid ik mijn wereld nog een stukje verder uit aangezien ik voor een half jaar in Kuala Lumpur ga studeren. Ik hoop jullie mee te nemen op al mijn avonturen en een kijkje te geven in het leven van een student abroad!