Food

5 gezonde snacks voor het einde van de dag

Je hebt het voor elkaar gekregen om de hele dag gezond te eten. Een eiwitrijk ontbijtje, zodat je tot aan de lunch geen cravings meer hebt. De lunch bestond uit voldoende fruit en groentes en je bent helemaal tevreden. Maar dan… Langzaam tikt de klok een uurtje of vijf aan en je maag begint te protesteren. Tenminste, dat denk je. Je krijgt enorme trek in iets lekkers en voor je het weet is die zak chips leeg! Om dit te voorkomen zetten wij vijf gezonde after-school/werk snacks op een rij. Wedden dat je dan nog een plekje over hebt voor het avondeten?

1.  Proteïneballetjes pindakaas
Deze zoete, gezonde balletjes zijn zowel lekker als tussendoortje in de ochtend, als voor na schooltijd. Hier krijg je extra energie van, zodat je het makkelijk tot het avondeten volhoudt. 

Je hebt nodig:

  • 1/2 cup ongezoete pindakaas
  • 3 eetlepels monkfruit zoetstof
  • 3 eetlepels kokosmeel
  • Een paar druppels vanille extract
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels pure chocolade nibbits

Zo maak je het:
Eigenlijk is het heel simpel. Mix alle ingrediënten in een kom en maak van het deeg kleine balletjes. Leg de balletjes op een plaat en zet het in de vriezer tot ze hard zijn. Dit duurt ongeveer een kwartier. Delicious!

2. Edamame boontjes
Deze jonge sojaboontjes zijn een heerlijke oplossing voor een beetje trek. Je koopt deze groene boontjes bij de een toko of bij de appie. Stop er ‘s ochtends een stuk of tien in een klein zakje in je tas. Ze zijn dan ontdooid als je toe bent aan je tussendoortje! De schilletjes eet je niet op, maar de boontjes die in de peul zitten zuig je uit hun omhulsel. Dan ben je ook nog even bezig voor je snack!
3. Bananenbrood
Dit is superlekker! Je maakt bananenbrood makkelijk suikervrij, terwijl hij wel zoet blijft. Gebruik een beetje overrijpe bananen, want dit geeft het zoete effect. 

Je hebt nodig:

  • 3 bananen
  • 100 gram kokosolie
  • Snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • 2 eieren
  • 150 gram amandelmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 50 gram havervlokken of havermout
  • 25 gram kokosrasp
  • 100 gram fijngehakte dadels of rozijnen
  • 100 gram walnoten
  • Cakevorm van 30 cm

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden en plet de bananen met een vork tot een prutje en giet de kokosolie erbij. Voeg een snufje zout toe samen met de kaneel en vanille. Mix één voor één de eieren door het mengsel. Voeg voorzichtig het amandelmeel en bakpoeder toe en mix dit kort door. Roer met de hand de rest van de ingrediënten erdoor. Schep het mengsel in een ingevette cakevorm en bak het in ongeveer 40 minuten gaar. Enjoy!

4. Noten
Misschien een cliché, maar wel een goede: stop een zakje ongebrande, ongezouten noten in je tas. Deze vullen lekker en zitten bomvol eiwitten en goede vetten. Waarom ongebrand en ongezouten? Simpel: als je ongebrande noten kiest, krijg je geen extra onnodige vetten binnen. Daarnaast vermijd je een overschot aan zout. Hoewel noten lekker makkelijk en snel zijn, bestaan er nog meer lekkere recepten die je binnen één minuut maakt. 

5. Zelfgemaakte mueslireep
Skip de zogenaamde gezonde repen in de supermarkt, want deze zitten bomvol suikers! Maak ze lekker zelf. Zo weet je precies wat er in gaat. Een mueslireep is een goed tussendoortje om je honger te stillen en zodat je niet naar een reep chocola grijpt. 

Dit heb je nodig:

  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 250 gram muesli
  • 50 gram gedroogde cranberry’s
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eieren
  • 1 theelepels bakpoeder
  • 150 gram honing
  • 50 gram boter

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de vorm met bakpapier. Snijd de abrikozen in stukjes en doe deze met de muesli, cranberry’s en rozijnen in een kom. Meng de eieren en bakpoeder erdoor, verhit de honing met de boter tot deze is gesmolten en meng het goedje door de muesli. Schep alles in de bakvorm, druk aan en bak een klein half uur in het midden van de oven. Laat het twee uur (geduld) afkoelen in de vorm en snijd alles daarna in repen. In een luchtdichte doos zijn ze een week houdbaar. Heb je geen oven? Volg dan dit recept!

Bron: Sheknows.com, Famme.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀