Health

Dit is de waarheid achter striae verwijderen

1

Misschien is het even schrikken als je striae bij jezelf ontdekt, maar de wereld vergaat niet. Het lijkt alsof iedereen om je heen en in modebladen perfecte huidjes hebben en niet één streepje op hun bovenbeen hebben, maar eigenlijk komt striae heel veel voor. Er bestaan ondertussen al honderden smeersels en behandelingen voor elk klein plekje, dus ook voor striae. Maar werkt dit eigenlijk wel?

Striae is één van de vervelendste huidproblemen, vooral omdat zo veel mensen ermee te maken krijgen. Ongeveer 90% van de vrouwen die zwanger zijn (geweest), 70% van alle volwassen vrouwen en 40% van de mannen in hun tienerjaren krijgen striae. Aangezien het zo’n veelvoorkomend probleem is, is er veel vraag naar producten om de huidstriemen mee te behandelen. Maar wat werkt echt?
striae gezondheid vrouw

Wat is striae?
Striae ontstaat doordat je lichaam op bepaalde plekken plotseling te veel groeit doordat je aankomt, opeens veel spieren ontwikkelt of doordat je zwanger bent en je borsten en buik dus groter worden. De huid kan dit niet aan, het onderliggende weefsel maakt niet snel genoeg collageen aan en scheurt. Het gevolg: blauwpaarse lijntjes die vaak lichter worden naarmate de jaren verstrijken. In tegenstelling tot een ‘gewoon’ litteken, dat door een verwonding ontstaat, zijn striae littekenweefsel onder het huidoppervlak. Jammer genoeg behoort striae tot de moeilijkst te behandelen huidproblemen, aangezien er geen cosmetische ingrediënten of producten bestaan die ze minder zichtbaar kunnen maken. 

Helpen crèmes, lotions of vitamines tegen striae?
Producten aanbrengen waarop staat dat het striae voorkomt, vermindert of verwijdert voelt misschien fijn aan, maar helaas is het nutteloos. Er is nooit aangetoond in een onderzoek dat dit zou helpen. Sorry girls... Striae ligt diep in de huid en is te erg beschadigd voor een crème of olie om dit te herstellen. Dit geldt ook voor zwangerschapsstriemen. Het ontstaat aan de binnenkant van je lichaam en dit voorkom je niet zomaar door er iets aan de buitenkant op te smeren. Het is vooral een kwestie van aanleg. Sommige vrouwen hebben aanleg om striae te ontwikkelen en sommigen niet.

Accepteer het
Trap niet in de valse beloftes en hypes die er over striaecrèmes bestaan. Smeersels zijn niet in staat om de verzakking onder de huid weer glad te maken of gescheurde huid te herstellen en preventieve maatregelen zoals massage of dermarollers voorkomen ook geen striae. Sommige voorgeschreven retinoïden laten een klein effect zien. Er bestaan ook medische behandelingen die kunnen zorgen dat striae er beter uitzien, zoals laserbehandelingen en TCA-peelings, maar ook hier geldt dat je er niet te veel van moet verwachten. Je hebt nu eenmaal striae, zoals zoveel andere meiden en vrouwen. Striae is heel normaal en dit hoef je dus echt niet te verbergen. Striae wordt tegenwoordig zelfs in modecampagnes getoond om dit te laten zien! In het Engels noemen ze het niet voor niets angel scratches of tiger stripes. Schaam je er niet voor, je bent mooi zoals je bent!

Bron: Marieclaire.com, Elle.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 11 maanden geleden fleurdk

    Ik vind dat striae zijn 100%natuurlijk Ik gebruikte veel dingen en niks had geholpen

  1. 1