Iemand leren kennen via een dating app? Zo zorg je voor een veilige ontmoeting

Lifestyle door Rochèll

Je bent al een tijdje aan het appen met die jongen van Tinder. Opeens is het moment daar: jullie zijn een afspraakje aan het plannen. Iemand ontmoeten met wie je al lange tijd contact hebt is hartstikke leuk, maar tegelijkertijd ook heel spannend. Hoewel voor je gevoel alles goed zit, kan zo'n ontmoeting alle kanten op. Misschien is hij wel heel iemand anders? Of misschien komt er wel niemand opdagen? You'll never know. Maar als je dan toch een eerste afspraakje plant met een onbekende, dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

De woorden "Niet met onbekenden meegaan" heb je vast weleens uit je moeders mond horen komen. En terecht, want je kunt niet zomaar iedereen vertrouwen die je tegenkomt. Zo geldt dit ook voor je Tinderdate. Hoe leuk en lief zijn berichtjes de afgelopen week ook waren, je kunt te maken gaan krijgen met een flinke tegenvaller. Het is tegenwoordig heel makkelijk om jezelf via internet voor te doen als iemand anders en daarmee iemand te catfishen. Een afspraakje plannen is prima, maar het is geen overbodige luxe om voor wat veiligheid te zorgen. En dit is hoe.

♥ Vertel tenminste tegen één persoon waar het afspraakje is.
Het is begrijpelijk dat je er niet op zit te wachten dat iedereen opeens tevoorschijn komt terwijl jij je eerste date hebt. Maar toch is het verstandig om tenminste één persoon te vertellen waar je met je date hebt afgesproken. Je moeder, beste vriendin of je zusje: breng gewoon iemand op de hoogte, zodat er in het ergste geval iemand weet waar je was. 

♥ Controleer zijn social media zo goed mogelijk.
Misschien heb je het programma Catfish weleens gezien. In het programma worden onder andere foto's onderzocht. Probeer alle foto's die je van hem hebt door Google te halen, om te controleren of ze niet gestolen zijn van iemand anders. Het enige wat je hoeft te doen is de foto in het zoekbalkje slepen. Vervolgens komen alle zoekresultaten tevoorschijn.

♥ Zet je locatievoorzieningen aan.
Over het algemeen is het verstandig om je locatievoorzieningen niet altijd aan te hebben staan, omdat je natuurlijk niet wil dat iedereen kan zien waar jij bent. Maar als je een date hebt met een onbekende is het een ander verhaal. Zet je locatievoorzieningen op je telefoon aan zodat de gps er altijd voor zorgt dat je locatie te vinden is. Stel dat er wat gebeurt: dan is je locatie te vinden.

♥ Ga niet mee in een auto
Je moet nooit in de auto stappen bij iemand die je niet kent. En ook niet als je iemand net een paar uur kent. Als je in een auto zit, zit je behoorlijk opgesloten. Je zondert je af van andere mensen en als er wat aan de hand is kun je geen kant op. Stap dus nooit zomaar in iemands auto en stel liever voor om te lopen of bijvoorbeeld met het ov te gaan. Een stuk veiliger.

♥ Spreek af op een drukke plek
Als er mensen om je heen zijn is de situatie veel veiliger. Mocht er iets gebeuren, dan zijn er altijd omstanders die je te hulp kunnen schieten. En waarom zou je het ook niet doen? Ga samen naar een café, naar het park of wandel door de stad: genoeg leuke dates.

♥ Vertel iemand hoe laat je terug denkt te zijn
Vertel de persoon die weet waar je je afspraakje hebt ook hoe laat je terug denkt te zijn. Natuurlijk is het mogelijk dat jullie date wat uitloopt, maar dan kun je dit laten weten. Is het al laat en heb je nog niks van je laten horen? Dan is er iemand die alarm kan slaan.

♥ Drink niet teveel
Het is verleidelijk om drankje na drankje achterover te slaan. Dat kan ook wel, maar zorg er wel voor dat je niet iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Je moet goed weten waar je mee bezig bent, dus geniet met mate. Net zo gezellig, toch?

♥ Laat je niet overhalen
Wil hij dat je meegaat naar huis maar heb je gezegd dat je dat niet doet? Laat je dan niet overhalen om toch mee te gaan. Nee is nee en dat is een heel duidelijk antwoord. Laat je dus niet beïnvloeden door verhalen als: 'je moet echt mijn collectie van gitaren komen bekijken thuis' of 'je moet mijn hond zien'. 

♥ Vertel niet waar je woont
Vertel nooit aan iemand die je niet kent wat je adres is. Stel dat hij toch niet zo'n fijn persoon is als van te voren leek, dan wil je toch niet dat hij weet waar je woont? Spreek dus op een open plek af en ga naar afloop alleen naar huis. Heel lief dat hij je thuis wilt brengen, maar als je niet te laat weg gaat is dat nergens voor nodig. Better safe than sorry!

Bron: cosmopolitan.com, forbes.com, independent.co.uk | Beeld: iStock