Dit verklaart precies waarom je doof bent als je met iemand aan het appen bent

News door Renee

Je probeert niet onbeschoft te zijn, maar it happens all. the. freaking. time. Je vriendin lucht haar hart/vertelt over haar crush/klapt met de grootste roddels uit de school en jij hebt er geen woord van verstaan. Waarom? Niet omdat je niet geïnteresseerd bent, maar puur omdat je iemand een appje aan het sturen bent. Lees er hier meer over.

"Ik dacht alleen maar: OMG, hoe KAN je zoiets een meisje aandoen! Hallo...? Luister je wel?" Uhhhhhh, ja. Sorry. Je luistert zeker wel, maar het dringt totaal niet tot je door wat je vriendin nu eigenlijk tegen je zegt omdat jij druk aan het appen bent. Maar wáárom kan je niet appen en luisteren tegelijk? Daar, lieve meiden, is een antwoord op.

Onoplettende doofheid

Je bent natuurlijk niet echt doof, maar wanneer je drukker bent met een berichtje componeren dat met het gesprek dat je met iemand anders voert heb je te maken met onoplettende doofheid. Het is daadwerkelijk een fenomeen en hoewel het een tikkeltje onbeschoft is, overomt het veel mensen. #prioriteiten

appen doof

Wat is het?

Je krijgt vooral met deze 'doofheid' te maken als je probeert te multitasken. Het zit zo: als je oor een geluid hoort, stuurt je oor de informatie door naar je hersenen. Dus als je vriendin vertelt hoe leuk ze die ene jongen vindt, zijn je oren verantwoordelijk om die informatie naar je brein door te sturen. Maar als jouw brein al druk is met iets visueels (de juiste emoji kiezen is zeer belangrijk), heeft het moeite om de geluiden naar je hersenen te sturen. Hallo, je brein is al drukbezet door iets anders, waardoor het de informatie niet kan verwerken. Dát verklaart waarom je soms je vriendin niet hoort als je met je telefoon in je handen zit. 

Je kan dus in zo'n geval zeggen wat je wil, maar je hoort simpelweg niet wat de ander je zo graag wil vertellen.

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: MTV.com en Jneurosci.org