Food

Ja of nee: zijn producten over de datum nog te eten?

Je hebt je lievelingstoetje (chocolademousse) de hele week weerstaan en speciaal bewaard voor het weekend. Maar dan zie je tot je grote schrik dat het toetje over datum is! Je moeder houdt vol dat je het nog makkelijk kunt eten, maar je broertje trekt een vies gezicht. Is iets wat over datum is nog te eten, of moet je het direct weggooien? Girlscene zocht het uit…

Iets wat over de datum is hoeft niet direct bedorven te zijn. Volgens het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) verspillen we zo’n veertien kilo(!) per persoon per jaar doordat er onduidelijkheid is over de houdbaarheidsdatum. Zo zijn rijst en pasta namelijk veel langer te gebruiken dan dat er op de verpakking staat. Belangrijk is daarom om je zintuigen te gebruiken en te ruiken, kijken en proeven of een product nog eetbaar is.

Er zijn twee soorten houdbaarheidsdatum: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) en een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na het verlopen van de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar is het nog steeds te eten. Een TGT-datum wordt gebruikt voor producten die snel bederven. Is de datum voorbij? Gooi dan het product echt weg.

Let op: Dit geldt alleen voor producten die niet geopend zijn en bewaard worden volgens de instructies op de verpakking.


THT-datum
Een THT-datum staat dus op producten die niet snel bederven zoals koffie, frisdrank, chips en snoep. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan en kan de fabrikant niet beloven dat het product nog steeds net zo smaakvol is. Het is dus gewoon nog eetbaar! Op zowel gekoelde als ongekoelde producten kan een THT-datum staan.

TGT-datum
Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten die je maar kort kan bewaren zoals vlees, vis en gesneden groente. De TGT-datum is de laatste dag waarop het product veilig te gebruiken is. Na de TGT-datum moet je het product direct weggooien. Hierna gaan namelijk bacteriën groeien in het product die je niet direct ziet, maar waar je wel ziek van wordt. Gooi eten en drinken altijd na de TGT-datum weg, ook al ziet het er nog prima uit. De TGT-datum is echt de uiterste consumptiedag. Bij een TGT-datum staat ook altijd een bewaarinstructie, volg deze ook op om te voorkomen dat het product eerder bederft.

Tip: wil je verse producten langer bewaren? Vries het dan direct in. Zo verleng je de houdbaarheidsdatum.

Houdbaardheisdatum overige producten
Er zijn ook producten waarbij, volgens de wet, een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Voorbeelden zijn: wijn, aardappelen, suiker, kauwgom en azijn. Op sommige producten staat helemaal geen houdbaarheidsdatum, je moet dan zelf goed kijken, proeven en ruiken of het product nog te gebruiken is.

Lees ook:

Bron, bron, bron

Beeld: iStock