Lifestyle

Slaap jij slecht? Met deze simpele truc verbeter je zo je slaappatroon

Last van slapeloze nachten, maar niet op de leuke manier? Dan heb je overdag vast veel last van vermoeidheid. Niet fijn dus. Gelukkig zijn er net zoveel oplossingen voor beter slapen, maar dan moet je eerst wel weten wat het probleem is. Daarom vertelt Girlscene precies hoe je een slaapdagboek bijhoudt. Het is slechts 10 minuten werk en maakt snel een verschil!

Heb jij bijna altijd moeite met in slaap komen? Of word je vaak wakker tijdens de nacht waardoor je ‘s ochtends nog vermoeider opstaat? Dan wordt het misschien tijd om een slaapdagboek bij te houden en om erachter te komen wat de oorzaak is. Bij slapeloosheid zijn er mogelijk verschillende oorzaken de boosdoener en door je slaappatroon in kaart te brengen kom je erachter wat het probleem bij jou is. Maar een slaapdagboek bijhouden… Hoe doe je dat precies?

‘s Ochtends
Neem ‘s ochtends wanneer je net wakker bent 5 minuten de tijd om een paar vragen te beantwoorden over je slaapproces van die nacht.

Dit zijn de vragen:
– Hoe laat ging je naar bed?
– Hoelang deed je erover om in slaap te vallen?
– Hoe vaak ben je wakker geworden ‘s nachts?
– Ben je tussen het slapen door langer dan 20 minuten wakker geweest? Zo ja, hoe vaak?
– Op welke tijd werd je wakker?

Om erachter te komen wat voor jou werkt en wat niet is het goed om te variëren per dag. Dat je tijdens de dagen dat je je slaap zo nauw observeert bewust één keer in de zoveel tijd wat anders probeert (andere tijd naar bed, andere tijd wakker worden, et cetera). Zo ontdek je goed wat jou de beste slaap bezorgt. Houd je hieraan voor langere tijd en je merkt een groot verschil.


‘s Avonds
In de avond schrijf je in je slaapdagboek over hoe je dag was. Over hoe je je voelde wat betreft vermoeidheid, maar ook over andere dingen zoals je eetpatroon. Dit kan immers ook je slapeloosheid beïnvloeden.

Beantwoord hierbij de volgende vragen:
– Had je het gevoel cafeïne nodig te hebben (kan zowel koffie als energydrinks zijn) na het wakker worden?
– Hoeveel drankjes met cafeïne heb je die dag gedronken?
– Wat heb je bij het avondeten gegeten?
– Op welk tijdstip heb je voor het laatst gegeten?
– Heb je op een scherm gekeken (tv, tablet, computer, telefoon…) binnen het laatste uur voordat je naar bed ging?
– Wat zijn twee dingen waar je op het moment blij mee bent en waar je je dankbaar voor voelt?

Vooral die laatste vraag is erg belangrijk om je slaapdagboek elke dag mee te eindigen. Een gevoel van geluk en dankbaarheid (ook al is het maar klein en even tussendoor) beïnvloedt jouw mentale en fysieke gezondheid op de lange termijn zoveel, dat je er zelfs beter van gaat slapen. Daarbij is het ook gewoon heel fijn om met een positief gevoel te gaan slapen. Werkt goed tegen stress.

Conclusie
Een slaapdagboek helpt je niet alleen inzicht te krijgen in hoeveel slaap je daadwerkelijk krijgt, maar ook over hoe jij het beste de nacht ingaat. Heeft het slaapdagboek uiteindelijk toch niet geholpen? Of weet je niet goed wat het beste werkt? Dan is het altijd nog een handig overzicht voor de huisarts waarmee hij of zij snel kan zien wat jij nodig hebt. Misschien heeft de dokter wel een oplossing waar jij zelf nog niet tegenaan gelopen bent.